Business Internaţional

Agenţii federali americani au pornit vânătoarea proprietăţilor ruşilor sancţionaţi

Agenţii federali americani au pornit vânătoarea...

Autor: Liviu Popescu

15.05.2014, 00:02 1088
Reprezentanţii Departamentului de Securitate Internă al SUA au început „vânătoarea“ bunurilor deţinute pe teritorul american de ruşii vizaţi de sancţiunile internaţionale. Agenţii caută conturi bancare, avioane, iahturi, vile şi alte bunuri pe care oligarhii le-ar fi putut proteja de sancţiunile internaţionale prin intermediul unor „firme paravan“, scrie Bloomberg.

Guvernul american a trecut pe lista neagră 19 companii şi 45 de lideri politici şi de afaceri, dintre care patru se presupune că fac parte din cercul de apropiaţi ai preşedintelui rus Vladimir Putin.

Toate activele despre care se va descoperi că au legătură cu ruşii sancţionaţi vor fi sechestrate de către Departamentul de Trezorerie, autoritatea care aplică sancţiuni, potrivit lui John Tobon, şeful diviziei de investigaţii financiare al Departamentului de Securitate Internă. El a spus că agenţii de­partamentului sunt ajutaţi în această anchetă de experţi judiciari şi analişti de informaţii, dar şi de reprezentanţii altor departamente ale guvernului.

„Acţiunea Trezoreriei americane este echi­valentul unui semnal de mobilizare – toţi trebuie să contribuie şi să primească o sarcină. Provocarea se rezumă până la urmă la a găsi un bun pe care cineva îl ascunde în mod intenţionat“, a adăugat Tobon.

Îngheţarea activelor s-ar putea „traduce în presiune politică“ asupra lui Putin, consideră Neil Shearing, analist la Capital Economics. „Oligarhii ruşi au făcut bani în Rusia şi se bucură acum de roa­dele acestor bani în Occident“, a adăugat el. Întrebat despre ancheta iniţiată în SUA, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei Rusiei Dmitri Peskov a răspuns că „nu am fost informaţi cu privire la această acţiune şi nu sunt surprinzătoare eforturile americanilor“. 

O lege rusă adoptată anul trecut interzice oficialităţilor guvernamentale şi directorilor de companii de stat să deţină conturi bancare sau instrumente financiare în străinătate. Acestora le este permis să deţină proprietăţi în afara Rusiei, cu condiţia să declare şi să explice de unde provin banii folosiţi pentru achiziţiile respective.

Oligarhii ruşi şi-au protejat de ani de zile activele în străinătate în eventualitatea că ar putea cădea în dizgraţia regimului lui Putin. În condiţiile în care liderul rus a îndemnat oamenii de afaceri să-şi aducă banii înapoi în ţară, din Rusia a ieşit în primul trimestru capital de 51 de miliarde de dolari, cele mai mari ieşiri trimestriale din 2008, potrivit informaţiilor furnizate de banca centrală.

Active externe deţinute de ruşii aflaţi pe lista sancţiunilor internaţionale au devenit vulnerabile pentru că proprietarilor le este interzis să călătorească în SUA iar activele lor sunt blocate. De asemenea, companiile americane şi persoanele fizice nu au voie să facă afaceri cu aceştia.

Uniunea Europeană a sancţionat 83 de persoane implicate în criza din Ucraina. Pe lista se numără şi două companii, adăugate pe 12 mai, printre care şi compania producătoare de petrol si gaze Chernomorneftegaz (localizată în Simferopol, Crimeea, regiune anexată de Rusia) subsidiară a companiei de stat din Ucraina, Naftogaz. UE lasă la dispoziţia fiecărui stat membru aplicarea sancţiunilor. Autorităţile letone au spus în luna martie că au îngheţat activele unui cetăţean ucrainean sancţionat dar au refuzat să îi facă numele public.

Procurorul federal al Elveţiei, ţară care nu este membră a UE, a îngheţat fonduri de 170 milioane de franci elveţieni (140 milioane de euro) în conturi bancare elveţiene care aparţineau fostului preşedintelui ucrainean Viktor Ianukovici şi persoanelor apropiate acestuia, potrivit unui purtător de cuvânt al guvernului elveţian.

Tobon a refuzat să spună dacă ruşii sancţionaţi au proprietăţi pe teritoriul SUA, motivând că ancheta este în curs de desfăşurare. Există o “posibilitate mare“ ca printre cei sancţionaţi să se afle şi proprietari de active americane, cu toate că legăturile sunt greu de dovedit şi pot fi contestante în instanţă, a spus Jack Blum, fost investigator al Senatului SUA şi expert în spălarea banilor şi în paradisuri fiscale.

Miliardari ruşi au cumpărat proprietăţi imobiliare de lux în zone cum ar fi Londra, Miami, California de Nord si Manhattan. În câteva tranzacţii efectuate recent numele cumpărătorilor nu sunt făcute publice. De exemplu, în 2012 o persoană neidentificată din Rusia a achiziţionat o proprietate cu teren de golf în Miami pentru suma de 47 milioane de dolari plătită cash, potrivit cotidianului Miami Herald.

Sancţiunile aplicate după criza ucraineană sunt diferite de cele care vizează state precum Iran, Syria, Coreea de Nord şi Libia întrucât economia Rusiei are legături strânse cu cea a SUA şi a Europei, consideră Serena Moe, consultant pentru firma de avocatură Wiley Rein LLP şi fost consilier şef adjunct pentru Oficiul de Control al Activelor Străine de la Trezorerie.

„Persoanele-ţintă de aici sunt incredibil de bogate, este o economia mare şi multă interacţiune în joc“ a adăugat Moe.

Anchetatorii au şanse mici de a găsi ceva întrucât magnaţii ruşi se pregătesc din timp pentru eventualele pericole care s-ar putea abate asupra afacerilor lor, spune avocatul Edward Mermelstein, care reprezintă oameni cu afaceri internaţionale.

Sancţiunile nu sunt neapărat o „surpriză pentru magnaţi“, a spus Mermelstein. “Majoritatea indivizilor prezenţi pe listă nu au făcut investiţii în SUA de foarte mult timp“ a adăugat acesta.

Andrei Fursenko, consilier al preşedintelui Putin, şi care figurează pe lista de sancţiuni, a spus într-un interviu că nu deţine bunuri americane. Vicepreşedintele rus Dmitry Rogozin a ironizat sancţiunile impuse, întrebându-l pe „tovarăşul“ Barrack Obama, pe Twitter, dacă a luat în calcul situaţia persoanelor care nu au conturi sau proprietăţi peste graniţele Rusiei.

În condiţiile în care ancheta care vizeză bunuri variind de la elicoptere la tablouri avansează, anchetatorii federali speră să primească sprijinul băncilor şi al companiilor de asigurări din SUA. Companiile de acest fel nu vor să încalce interdicţiile referitoare la afacerile cu orice firmă care este vizată de sancţiunile internaţionale şi îşi examinează amănunţit clienţii.

Tobon consideră că ancheta nu va fi finalizată „peste noapte“.

„Aceste cazuri durează în general ani de zile pentru că individul încearcă în mod deliberat să ascundă bunurile“ a spus el. „Aceştia sunt puternici şi inteligenţi şi vor folosi orice instrument pentru a întârzia ancheta şi pentru a îi încurca pe anchetatori“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO