Business Internaţional

Agenţiile de rating au reluat ofensiva în Europa într-un moment în care economiile se scufundă sub povara datoriilor

Agenţiile de rating au reluat ofensiva în Europa într-un moment în care economiile se scufundă sub povara datoriilor

Euro nu mai are nicio umbrelă

Autor: Bogdan Cojocaru

28.11.2011, 00:07 687

Cea mai recentă victimă a artileriei agenţiilor de rating este Ungaria, care şi-a văzut calificativul redus cu o treaptă, la "Ba1", în categoria "junk", de către Moody's. Agenţia şi-a motivat acţiunea prin îngrijorările legate de nivelul ridicat al datoriei de stat, perspectivele slabe de creştere economică şi incertitudinea privind capacitatea guvernului de a atinge ţintele de consolidare fiscală.

Ungaria a solicitat recent un nou acord de finanţare externă de la FMI şi Comisia Europeană, după ce forintul s-a depreciat la minime istorice faţă de euro din cauza avertismentelor agenţiilor de rating, în particular S&P, că ţara riscă să-şi piardă calificativul "investment grade", scrie agen­ţia Thomson Reuters.

Guvernul ungar s-a apărat spunând că retrogradarea este "nefondată din punct de vedere profesional" şi se încadrează într-o serie de "atacuri financiare împotriva Ungariei".

Totodată, S&P a retrogradat cu o treaptă ratingul Belgiei, de la "AA+" la "AA", cu perspectivă negativă, din cauza amplificării riscurilor la adresa finanţelor ţării. Retrogradarea ratingului reflectă creş­terea riscurilor de finanţare şi a proba­bilităţii ca sectorul financiar belgian să aibă nevoie de sprijin guvernamental. În Belgia, şeful grupului bancar Dexia, Pierre Mariani, a acuzat speculatorii financiari de folosirea unor metode necinstite pentru a forţa un faliment pe obligaţiunile guvernamentale în zona euro, practică pe care a comparat-o cu pirateria din secolul al XVII-lea.

Mariani a fost nevoit să ceară ajutorul guvernamental pentru Dexia din cauza declinului puternic al portofoliilor de obligaţiuni guvernamentale deţinute.

De asemenea, Fitch a retrogradat Portugalia de la "BB+" la "BBB-", în cate­goria "junk", din cauza îndatorării ridicate şi a riscurilor mai mari pentru programul de austeritate în contextul înrăutăţirii perspec­tivelor economice.

S&P a avertizat în plus că ratingurile statelor din zona euro ar putea fi reduse dacă "zone mari" din uniunea monetară vor intra anul viitor din nou în recesiune, ceea ce în ochii multor analişti şi economişti se va şi întâmpla. Banca austriacă Raiffeisen anticipează o contracţie economică de 1% anul viitor pe ansamblul celor 17 state ale uniunii monetare. Germania, cea mai mare economie europeană, ar urma să înregis­treze o scădere de 0,8% a PIB.

Franţa, unul dintre pilonii zonei euro, este în special vizată de agenţiile de rating. Fitch a atenţionat că statul şi-ar putea pierde ratingul maxim dacă criza datoriilor şi problemele economice se accentuează. Franţa are puţin spaţiu de manevră pentru a absorbi noi şocuri pentru finanţele publice, precum încetinirea creşterii sau noi provizioane pentru susţinerea sectorului bancar, fără a-şi pune în pericol ratingul "AAA", explică agenţia.

Moody's a avertizat la rândul ei că o continuare a creşterii costurilor la care Franţa se împrumută, împreună cu un avans eco­nomic mai slab, ar putea afecta perspectiva de rating a statului.

Cine stă în spatele agenţiilor de rating

Standard & Poor's este o subsidiară a trustului american de media şi furnizorului de servicii financiare McGraw-Hill, având printre acţionari cel mai mare administrator de active din lume, BlackRock (5,3%), şi Capital Group (12,3%), unul dintre cei mai mari administratori de investiţii la nivel mondial.

Capital este, de asemenea, acţionar important la Moody's (16,4%), urmat de Berkshire Hathaway, vehiculul de investiţii al miliardarului Warren Buffett (13%) şi BlackRock (6,3%). Fitch este o subsidiară a French Fimalac, o companie de servicii pentru investiţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO