Business Internaţional

Agenţiile de rating fac măcel în Europa

Agenţiile de rating fac măcel în Europa

Autor: Bogdan Cojocaru

10.10.2011, 00:03 447

Miniştrii de finanţe din G20 se vor reuni la sfârşitul acestei săpt­ă­mâni la Paris cu o misiune enormă, aceea de a scoate Europa dintr-o criză a datoriilor care începe să devoreze inima zonei euro şi de a preveni ca problemele să ia am­ploare mondială.

Misiunea lor este îngreunată de complicarea situaţiei din Europa, unde agenţiile de evaluare finan­ciară taie adânc ratingurile statelor cu probleme, ceea ce afectează încrederea pieţelor că soluţiile aplicate până în prezent au efect.

În cel mai recent atac, Fitch a redus cu două trepte la "AA-" ratingul Spaniei, motivând decizia prin intensificarea crizei din zona euro şi anticiparea unei creşteri economice slabe până în 2015, de sub 2%. Agenţia a retrogradat şi ratingul Italiei, cu o treaptă, la "A plus", scrie The Wall Street Journal.

Ratingurile ambelor state au perspectivă negativă.

La rândul ei, Moody's a plasat sub supraveghere cu posibilitatea retrogradării ratingul "Aa1" al Belgiei din cauza îngrijorărilor privind cheltuielile pentru salvarea de la faliment a grupului franco-belgian Dexia şi a perspectivei unor costuri financiare mai mari şi a creşterii economice lente, potrivit Reuters.

Banca franco-belgiană are o expunere la credite riscante de 700 miliarde dolari, de peste două ori mai mare decât PIB-ul Greciei. Reducerile de ratinguri subliniază cercul vicios în care a intrat lumea financiară din zona euro. Bonitatea guvernelor economiilor mai slabe este subminată de criză, ceea ce loveşte băncile din regiune care deţin portofolii de amploare cu datorii suverane. În schimb, încre­derea în bănci depinde de convin­gerea investitorilor că guvernele au puterea de a spijini financiar institu­ţiile de credit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO