Business Internaţional

Agenţiile de rating revin în lumina reflectoarelor: cât de credibile mai sunt după ce au eşuat în a prevedea criza din 2008?

Autor: Bogdan Cojocaru

09.08.2011, 00:05 317

De la debutul crizei datoriilor în 2009ţările zonei euro duc o luptă din care Statele Unite abia recent auînceput "să guste" - reducerile controversate ale ratingurilordatoriilor suverane de către agenţiile de evaluare financiară,scrie The Wall Street Journal.

După 2009, când criza datoriilor a debutat înGrecia, agenţiile de rating au tăiat "sălbatic" calificativelecelor mai fragile economii ale uniunii monetare europene,amplificând criza şi aproape zădărnicind planurile lideriloreuropeni de a scoate zona euro din turbulenţe.

Până vineri analiştii şi economiştiiamericani erau doar simpli spectatori la ceea ce se întâmplă înEuropa. Dar decizia S&P de a reduce ratingul maxim al SUA afăcut ca lumea financiară americană să simtă direct puterea deinfluenţă a agenţiilor de evaluare financiară.

Astfel, agenţiile de rating au ajuns să fiecriticate pe ambele maluri ale Atlanticului.

Ele se aflau şi aşa într-o lumină proastă,fiind acuzate că au pus umărul la crearea premiselor care au dus lacriza financiară din 2008 prin acordarea de ratinguri maxime unorinstrumente financiare de o calitate îndoielnică.

Economistul Paul Krugman, câştigător alpremiului Nobel, a lansat un atac dur la adresa Standard &Poor's după decizia de a reduce ratingul SUA spunând că aceastădecizie este luată de o agenţie care "nu numai că nu şi-aîndeplinit menirea atunci când a eşuat să prevină criză", dar vinepe fondul unor calcule greşite, care includ o cheltuială bugetarăsuplimentară de 2.000 de miliarde de dolari.

"Nu pot să ma gândesc la altcineva mai puţincalificat să emită judecăţi asupra Americii decât agenţiile derating. Oamenii care au dat calificative produselor subprime(miezul care a generat criza mondială - n. red.) spun acum căjudecă politicile fiscale? Pe bune?", se întreagă PaulKrugman.-

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO