Business Internaţional

Agentiile de rating trimit la pamant gigantul din asigurari AIG

16.09.2008, 18:40 29

Asiguratorul American International Group (AIG) se confrunta cu o criza severa de lichiditate dupa ce agentiile de evaluare financiara au decis sa reduca ratingul companiei, fortand-o sa caute noi surse de finantare pentru operatiunile desfasurate, scrie Wall Street Journal.

Intr-o masura disperata, guvernatorul statului New York a ajuns la o intelegere cu AIG pentru a permite firmei sa acceseze fonduri de

20 mld. dolari de la subsidiarele grupului, pentru a face fata crizei de lichiditati

Extinderea crizei - inceputa cu o prabusire a preturilor locuintelor americane si cuprinzand ulterior Wall Street-ul - asupra uneia dintre cele mai mari companii de asigurari risca sa intensifice furtuna de pe piata financiara si sa ingreuneze incercarile autoritatilor de a o stopa.

Compania, ale carei actiuni au pierdut 61% din valoare in sedinta de tranzactionare de luni, joaca un rol atat de important pe segmentul asigurarii riscurilor implicate de operatiunile marilor institutii financiare la nivel mondial, incat o prabusire a acesteia ar zgudui puternic intregul sistem financiar global.

Agentiile de evaluare financiara Standard & Poor's si Moody's Investors Service au redus luni ratingul AIG, punand si mai multa presiune asupra incercarilor companiei de a gasi noi surse de finantare. Reducerea ratingului vine dupa ce surse din interiorul companiei au anuntat ca oficialii asiguratorului incearca declansarea unei operatiuni de strangere de lichiditati in valoare de 70 pana la 75 mld. dolari (49-52,5 mld. euro).

Multi dintre jucatorii de pe piata au anticipat o operatiune de salvare din partea guvernului federal, in cazul unei inrautatiri a situatiei. Pana acum insa autoritatile federale s-au dovedit reticente in a se implica in aceasta criza, preferand o solutie privata. Banca centrala americana (Fed) a organizat luni o sedinta pentru a discuta asupra perspectivelor AIG.

Solutia gasita a fost aceea de a incuraja Goldman Sachs si JP Morgan, doua dintre institutiile neafectate de criza, sa stranga pana la 75 mld. dolari, bani folositi pentru a impiedica o eventuala prabusire a AIG.

Stirea privind incercarea AIG de a imprumuta o suma atat de mare a generat panica in randul investitorilor, trimitand si mai jos valoarea actiunilor companiei in ultima ora a sedintei de tranzactionare de luni.

Compania si-a indreptat atentia asupra Fed dupa ce pe parcursul weekend-ului trecut oficialii asiguratorului au esuat in a stabili un plan prin intermediul caruia sperau sa obtina o majorare cu 40 mld. dolari (28 mld. euro) a capitalului. Inrautatirea conditiilor face insa ca suma necesara in acest moment sa fie considerabil mai mare, subliniind astfel situatia precara in care se afla compania care odata domina industria asigurarilor.

AIG are nevoie de mai multi bani pentru a evita o reducere fatala a ratingului. Reducerile anuntate deja de S&P si Moody's ar putea determina companiile care incheie contracte cu AIG sa ceara o majorarea a garantiilor oferite de companie cu inca 14,5 mld. dolari. Mai mult, o parte a clientilor companiei ar putea cere anularea contractelor incheiate, ceea ce va rezulta in plati de pana la 5,4 mld. dolari (3,8 mld. euro) efectuate de AIG. Si asta datorita unor prevederi speciale incluse in aceste contracte.

O urma de optimism pentru oficialii AIG este reprezentata de expunerea mare pe piata instrumentelor financiare complexe, unde a incheiat contracte de asigurare a riscurilor implicate de operatiunile bancilor de investitii. Pe acest segment, o mare parte a clientilor AIG este reprezentata de firmele de pe Wall Street, care ar putea renunta la a cere o majorare a garantiilor avand in vedere panica pe care ar genera-o o asemenea miscare.

Totusi, multi dintre clientii institutionali ai AIG se afla in Europa si Asia, acestia avand un interes mult mai mic in a contribui la planul de sprijinire a asiguratorului. Si asta in conditiile in care piata asigurarilor de instrumente financiare complexe este imensa, garantand pentru active de peste 62.000 mld. dolari.

Unii dintre participantii de pe aceasta piata slab reglementata au inceput sa afiseze temeri potrivit carora prabusirea unui gigant precum AIG ar putea declansa haosul in intreg sistemul. "AIG poate fi vazut ca un risc sistemic in conditiile in care joaca un rol major pe piata financiara", a declarat Prasad Patkar, de la Platypus Asset Management. "Compania este mult prea mare pentru a fi lasata sa se prabuseasca", a adaugat el.

Analistii spun ca divizia de asigurare a AIG ramane intr-o conditie foarte buna. Dar pierderile inregistrate pe segmentele legate de piata subprime au condus agentiile de rating la concluzia ca firmei ii va fi extrem de dificil sa lanseze un plan de majorare a capitalului.

Oficialii AIG sperau ca pe parcursul weekend-ului trecut, inainte de deschiderea sedintei de tranzactionare de luni, sa finalizeze un plan menit sa sporeasca nivelul de lichiditate al companiei.

Incapacitatea de a dezvolta un astfel de plan a lasat insa AIG la mana investitorilor reticenti de pe burse. Iar fiecare zi de scadere a valorii de piata face si mai dificila gasirea unei solutii optime.

 

Protectie pentru clientii asiguratorului american

 

Eforturile disperate ale AIG de a se mentine pe linia de plutire au condus la o serie de temeri referitoare la siguranta contractelor de asigurare de viata si asigurare de proprietate incheiate de compania americana. Si asta dupa ce agentia de evaluare financiara AM Best a redus luni ratingul diviziei de asigurari a AIG de la "superior" la "excelent".

Un plan de salvare a diviziei de asigurari ar putea genera un grad mai mare de confort psihologic in randul clientilor companiei, insa analistii spun ca o asemenea masura nu ar fi rationala din punct de vedere financiar.

In acest sens, analistii vin cu argumentul existentei un sistem de garantare a contractelor de asigurari, sistem existent la nivelul fiecarui stat si extrem de bine reglementat.

"Exista o procedura clara in cazul falimentului, prin care se incearca extinderea la maxim a capacitatii companiilor de asigurari de a-si onora obligatiile in cazul unei asemenea operatiuni. Iar pentru contractele ramase neacoperite exista fonduri la nivelul autoritatilor care sa remedieze acest neajuns", a declarat Robert Hartwig, presedintele Insurance Information Institute.

In acelasi timp, oficialii AIG au incercat sa-si linisteasca clientii ingrijorati de situatia companiei, declarand ca filialele companiei existente in fiecare tara detin rezerve de lichiditate conform reglementarilor locale si sunt capabile sa-si onoreze obligatiile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO