Business Internaţional

Agonia oţelului: Tata Steel şi Thyssenkrupp vor să facă un joint-venture în Europa

Agonia oţelului: Tata Steel şi Thyssenkrupp vor să...

Autor: CătăIina Apostoiu

14.04.2016, 00:02 536
Compania indiană Tata Steel şi pro­ducătorul german de oţel Thyssenkrupp poartă discuţii privitoare la crearea unui joint-venture, aceasta fiind una din opţiunile analizate pentru operaţiunile europene ale celor două companii.

De activele pe care Tata Steel le lasă în urmă în retragerea din Europa este interesat şi un fond discret de investiţii condus de doi fraţi francezi. Conform modelului analizat, Tata şi Thyssenkrupp ar deţine fiecare acţiuni în cadrul companiei mixte proporţional cu valoarea operaţiunilor cu care ar contribui, relatează Reuters, citând publicaţia germană Rheinische Post. Aşteptările privitoare la o îndelung aşteptată consolidare în industria europeană a oţelului aflată în criză au crescut după ce Tata Steel a declarat cu două săptămâni în urmă că inten­ţionează să-şi vândă operaţiunile britanice aflate pe pierdere.

Oficialii Thyssenkrupp au refuzat să comenteze, în timp ce Tata Steel a reiterat o declaraţie recentă. „Compania este din când în când implicată în discuţii legate de perspectivele strategice pentru anumite activităţi de business. Nu comentăm cu privire la speculaţiile legate de astfel de discuţii.“

Recent, doi fraţi, doi francezi, au sărit în ajutorul oţelului britanic, potrivit Le Monde. Scenariul care se creiona din decembrie anul trecut s-a confirmat pe 11 aprilie.

După trei luni de negocieri, Tata Steel a oficializat vânzarea unei părţi semnificative din operaţiunile sale aflate în dificultate către compania Greybull Capital cu sediul în Marea Britanie.

În spatele acestui fond privat foarte discret se află fraţii Marc şi Nathaniel Meyohas, asociaţi cu un prieten, Richard Perlhagen. Împreună, aceştia au decis să parieze pe industria grea. În săptămânile următoare, Greybull Capital ar urma să devină acţionar unic al uzinelor europene ale Tata care fabrică produse lungi de oţel. Această divizie are 4.800 de angajaţi. Cea mai mare parte a acestor operaţiuni se desfăşoară în Marea Britanie, cu 4.400 de salariaţi. Însă activele sale includ de asemenea unul dintre cele mai mari şi mai vechi laminoare franceze, cel din Hayange, Moselle.

„Investim pe termen lung“ au declarat fraţii Meyohas, care au părăsit Parisul în adolescenţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO