• Leu / EUR4.9454
  • Leu / GBP5.7743
  • Leu / USD4.8344
Business Internaţional

AI: Cel puţin 200 de civili ucişi în Siria în atacuri aeriene ruse ce pot constitui crime de război

AI: Cel puţin 200 de civili ucişi în Siria în atacuri aeriene ruse ce pot constitui crime de război

Autor: Valentin Vidu - Mediafax

23.12.2015, 08:44 211

Amnesty afirmă în acest raport, în care citează martori şi activişti, că a "cercetat de la distanţă" peste 25 de atacuri aeriene ruseşti comise în cinci regiuni în perioada 30 septembrie-29 noiembrie, relatează BBC News online.

"Atacurile aeriene ruse în Siria au ucis sute de civili şi au provocat distrugeri masive în zone rezidenţiale, lovind case, o moschee şi o piaţă aglomerată, dar şi instalaţii medicale, în operaţiuni care relevă probe ale unor încălcări ale dreptului internaţional umanitar", se arată în raport, relatează Reuters, care apreciază că documentul reprezintă un ecou al unor rapoarte ale unor observatori sirieni.

Bombardamentele ruse "par că au vizat în mod direct civili sau obiective civile, prin atacuri asupra unor zone rezidenţiale în care nu existau ţinte militare şi chiar asupra unor instalaţii medicale", a declarat Philip Luther, directorul programelor Amnesty pentru Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, citat de Reuters.

"Asemenea atacuri pot constitui crime de război", subliniază Luther, citat într-un comunicat.

Moscova a negat în mod repetat că a ucis civili şi a apreciat că acest acuzaţii fac parte dintr-un "război informaţional".

Rusia a lansat atacuri aeriene împotriva unor militanţi din cadrul grupăriii Statul Islamic (SI) şi altor grupări pe 30 septembrie, anunţând că a luat această decizie în urma unei solicitări din partea preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

Moscova a fost acuzată, de asemenea, de bombardarea unor grupări rebele care luptă împotriva forţelor loiale lui al-Assad, dar care sunt susţinute de Occident.

- "Nu existau ţinte militare în apropiere"

Amnesty precizează în acest raport că a cercetat atacuri aeriene ruse la Homs, Hama, Idlib, Latakia şi Alep.

ONG-ul a "intervievat telefonic sau pe Internet 16 martori ai unor atacuri şi consecinţelor acestora", inclusiv medici şi activişti în domeniul drepturilor omului, se arată în raport.

De asemenea, Amnesty "a obţinut şi examinat imagini audiovizuale" cu privire la atacuri şi s-a consultat cu experţi în domeniul armamentului.

În raport sunt prezentate numeroase detalii despre şase atacuri.

Pe 29 noiembrie, de exemplu, 49 de civili au fost ucişi, iar mulţi alţii răniţi, după ce trei rachete au lovit o piaţă publică la Ariha, în provincia Idleb, denunţă Amnesty.

Declaraţii ale unor martori şi cercetări efectuate de către activişti în domeniul drepturilor omului au arătat că "nu existau ţinte militare în apropiere".

De asemenea, există probe care arată că armata rusă "a folosit în mod ilegal bombe neghidate în (atacuri asupra unor) zone dens populate şi cu submuniţie care, prin natura lor, lovesc în mod aleatoriu", acuză Amnesty în raport.

Niciun oficial rus nu a comentat, imediat, acuzaţiile din acest document.

Kremlinul a catalogat rapoarte anterioare drept încercări de discreditare a operaţiunilor ruse în Siria.

Preşedintele rus Vladimir Putin declara în octombrie că informaţii despre presupuse victime civile au apărut înainte ca forţele ruse să efectueze primele atacuri.

Rusia şi-a lansat campania aeriană în Siria în contextul în care o coaliţie condusă de către Statele Unite vizează, la rândul ei, ţinte ale grupării Statul Islamic.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9454
Diferență: 0,0101
Ieri: 4.9449
Azi: 4.8344
Diferență: 0,5324
Ieri: 4.8088
Azi: 5.7743
Diferență: -0,1763
Ieri: 5.7845
Azi: 4.9860
Diferență: 0,1808
Ieri: 4.9770