Cryptobusiness

Ai vrea să primeşti salariul în crypto? Mai multe companii experimentează, dar volatilitatea din piaţă poate da emoţii salariaţilor

Ai vrea să primeşti salariul în crypto? Mai multe...

Autor: Alex Ciutacu

31.12.2021, 18:21 591

Plata salariilor sub formă de criptomonede reprezintă un trend care pară să aibă din ce în ce mai mulţi adepţi la nivel global, însă volatilitatea din piaţă i-ar putea speria pe potenţialii crypto-salariaţi.

Cel mai sugestiv exemplu în această direcţie este subliniat de Bloomberg, într-un articol care evidenţiază faptul că sâmbătă, 4 decembrie, bitcoin a scăzut cu 21% în doar câteva ore.

Într-adevăr, cea mai bine cotată criptomonedă a început să îşi revină în zilele următoare, însă evenimentul scoate la iveală pericolele pe care le aduce acest trend, care începe să fie încurajat din ce în ce mai mult de vedete şi politicieni.

Oraşele americane încep să înregistreze din ce în ce mai multe proiecte în industria blockchain, iar unii oameni din administraţia publică încearcă să promoveze politici publice care să le permite oamenilor să fie plătiţi în crypto, măcar parţial.

Spre exemplu, Francis Suarez, primarul din Miami, a anunţat în noiembrie că plănuieşte ca următorul salariu să îl încaseze „100% în bitcoin”. Totodată, administraţia lucrează la un plan pentru a le permite tuturor celor 4.000 de angajaţi ai primăriei Miami să fie plătiţi în crypto.

În acelaşi timp, Miami vrea ca cetăţenii să îşi poată plăti taxele şi impozitele în bitcoin, dacă aceasta este dorinţa lor.

De cealaltă parte, Eric Adams, primarul ales al New York-ului, analizează moduri în care milioanele de locuitori ale oraşului să poată fi plătiţi direct în bitcoin sau alte criptomonede. El însuşi a anunţat că vrea să îşi încaseze primele salarii în bitcoin.

Pentru a înţelege nivelul interesului, trebuie menţionat că numărul de ATM-uri bitcoin din SUA a crescut cu 577% în ultimii doi ani, ajungând la circa 28.500 de unităţi, conform Coin ATM Radar.

În ciuda riscurilor, cei care susţin plata salariilor în crypto susţin că posibilitatea unor mari câştiguri ajunge să prevaleze. Activele crypto pot scădea, dar pot ajunge şi la niveluri record într-un timp foarte scurt.

„Este posibil să nu fim departe de o lume în care această opţiune este la îndemâna angajaţilor. (...) Este cu totul altă discuţie dacă angajaţii vor decide să acceseze sau nu această opţiune”, a explicat Cathy Barrera, economist şi fondator al Prysm Group.

În ultimul deceniu preţul bitcoin a crescut de la câţiva dolari la câteva zeci de mii de dolari. Cu toate acestea, volatilitatea rămâne cea mai mare problemă. Bitcoin a crescut cu 80% în februarie 2021, iar apoi a scăzut cu 20% într-o săptămână. Ulterior a crescut cu 30% în două săptămâni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO