Business Internaţional

AIE: Supraoferta de pe piaţa petrolului va continua cel puţin până la sfârşitul lui 2016

AIE: Supraoferta de pe piaţa petrolului va continua cel...

Autor: Anca Dumitrescu

19.01.2016, 12:05 139

În trimestrul patru din 2015, temperaturile ridicate au limitat creşterea cererii de petrol la nivel global la cel mai redus ritm din ultimul an, de 1 milion de barili pe zi, faţă de un maxim al ultimilor cinci ani, de 2,1 milioane de barili pe zi, în trimestrul al treilea.

AIE a menţinut estimarea referitoare la creşterea cererii globale de petrol în 2016 la nivelul din raportul precedent, de 1,2 milioane de barili de petrol pe zi.

Contractele futures pentru petrolul Brent au coborât sub 30 de dolari pe baril, după ce OPEC a anunţat în decembrie că nu va reduce producţia pentru a contracara declinul cotaţiilor.

"Am ajuns la concluzia că piaţa petrolului are perspectiva ca pentru al treilea an consecutiv oferta să depăşească cererea cu 1 milion de barili pe zi. Vor exista presiuni enorme asupra capacităţii sistemului petrolier de a absorbi eficient acest excedent", se arată în raport.

Pe fondul încetinirii economiei mondiale, AIE a redus estimarea referitoare la cererea pentru petrolul OPEC cu 300.000 de barili pe zi, la 31,7 milioane de barili pe zi.

Iranul a anunţat că va creşte iniţial producţia de petrol cu 500.000 de barili pe zi, ca urmare a ridicării sancţiunilor internaţionale, dar AIE consideră că majorarea va fi mai modestă, de 300.000 de barili pe zi, până la sfârşitul primului trimestru al acestui an.

AIE a menţinut totodată estimarea unui declin de circa 600.000 de barili pe zi în cazul producţiei de petrol din afara OPEC, despre care consideră că a fost surprinzător de rezistentă la prăbuşirea cotaţiilor petrolului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO