Business Internaţional

AIG mai primeste 38 mld. $ de la statul american

09.10.2008, 18:37 26

Oficialii bancii centrale americane (Fed) au anuntat ca vor acorda gigantului din asigurari American International Group (AIG) inca 37,8 mld. dolari (27,7 mld. euro), pentru a ajuta compania sa-si revina din criza de lichiditate pe care o traverseaza, scrie International Herald Tribune.

Finantarea din partea statului vine dupa ce banca centrala a acordat asiguratorului, cu aproape doua saptamani in urma, un credit de urgenta in valoare de 85 mld. dolari, pe fondul unei inrautatiri a conditiilor de pe piata financiara. In acel moment, salvarea AIG a reprezentat cea mai radicala interventie a statului american in cadrul operatiunilor unei companii private. Banii pentru AIG, vin la doar doua zile dupa ce fostii executivi ai companiei, Martin Sullivan si Robert Willumstad, au fost audiati de reprezentantii legislativului american cu privire la cauzele care au generat actualele probleme ale asiguratorului.
In cadrul actualului plan de salvare, banii vor fi primiti de divizia de asigurari de viata a AIG, prin intermediul filialei new-yorkeze a Fed. In schimbul creditului, autoritatile americane vor primi active cu venit fix. Cele 37,8 mld. dolari vor fi folosite pentru finantarea operatiunilor deja existente, legate de tranzactiile cu instrumente financiare. In cadrul acestor operatiuni, AIG imprumuta investitorilor instrumente financiare primind in schimb atat valoarea in bani a acestora, cat si un comision in plus.
Banii obtinuti din astfel de tranzactii sunt reinvestiti ulterior pe alte segmente ale pietei, cum ar fi operatiunile cu instrumente bazate pe ipoteci. Insa, in conditiile in care valoarea instrumentelor bazate pe ipoteci s-a prabusit puternic in ultimul timp, AIG nu are de unde sa obtina finantare pentru a plati investitorii care inapoiaza instrumentele imprumutate.
La inceputul acestei luni, AIG anuntase deja ca a retras 61 mld. dolari din cadrul liniei de finantare de 85 mld. dolari, pusa la dispozitie de banca centrala, declaratiile ingrijorand agentiile de evaluare financiara care au recurs la o noua operatiune de reducere a ratingului companiei. Standard & Poor's a schimbat in negativ monitorizarea de credit a AIG, pe fondul ingrijorarilor privind capacitatea companiei de a se redresa cu ajutorul banilor primiti de la stat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO