Business Internaţional

Air Canada isi acuza rivalii de spionaj. Dovezile se gasesc la gunoi

06.07.2004, 00:00 25



Transportatorul Air Canada sugereaza ca succesul principalului sau rival canadian - WestJet Airlines - este bazat pe accesul la unele informatii secrete obtinute printr-o politica de "spionaj corporativ la scara mare", noteaza The Globe and Mail.



"Din luna ianuarie 2000, WestJet aproape si-a triplat ponderea pe piata locala in timp ce alte companii aeriene de pe segmentul 'low-fare' (pret redus) fie se lupta sa supravietuiasca fie au falimentat.", a declarat Earl Cherniak, avocatul Air Canada, intr-o plangere inaintata tribunalului din Ontario. "Exista dovezi substantiale ca accesul celor de la WestJet la informatiile confidentiale ale reclamantului a contribuit la succesul recent al companiei".



Air Canada a dat in judecata WestJet, acuzand-o de accesul abuziv la baza sa de date privind rezervarile. Modalitatea pare a fi un site intern al companiei, care permitea angajatilor curenti si celor pensionati sa calatoreasca gratuit in limita locurilor disponibile.



Ca raspuns, WestJet a acuzat anchetatorii angajati de reclamant ca au incalcat legea cautand dovezi la resedinta unuia dintre directorii sai. Air Canada sustine ca probele au fost gasite la gunoi, pe proprietate publica, nu pe cea particulara a oficialului firmei rivale.



In plangerea oficiala se spune: "Prin folosirea ilegala a informatiilor confidentiale sustrase de la reclamant, WestJet si-a putut programa rutele existente si a putut introduce noi rute in oferta sa mult mai eficient si cu un grad de risc mult diminuat. ....In esenta, utilizarea neadecvata a informatiilor secrete privind rezervarile si a celor referitoare la incarcaturile reclamantului a acordat WestJet un important si nedrept avantaj concurential pe aceasta piata extrem de competitiva."



Se mai afirma ca Westjet "a fost capabila sa determine cu usurinta nu doar orele cele mai profitabile de zbor, indiferent de ruta, dar si momentele cand cererea este mai ridicata pe piata si cele in care clientii sunt dispusi sa plateasca preturi mai mari". Plangerea mai acuza compania concurenta ca "si-a anuntat recent intentia de a introduce in oferta sa zboruri regulate pe unele rute internationale selectate dupa accesarea informatiilor secrete ale reclamantului."



Aceste asertiuni nu au fost dovedite inca la proces. Documentul acuzarii contine fapte, legi si argumente pe care Cherniak intentioneaza sa se bazeze in cadrul audierii ce va vea loc in cursul acestei saptamani. Printre alte elemente, el doreste ca instanta sa impuna celor de la WestJet sa dezvaluie toate informatiile si inregistrarile provenite de la Air Canada.



Siobhan Vinish, directorul de comunicatii de la WestJet, a refuzat sa comenteze posibila legatura dintre spionajul inca nedovedit si succesul companiei sale. "Rezolvarea disputei se afla la indemana tribunalului. Exista numeroase informatii care au fost vehiculate, dar nu si dovedite."



Saptamana trecuta WestJet a emis o declaratie prin care a contrazis confidentialitatea informatiilor aflate pe site-ul angajatilor Air Canada. Nu a negat faptul ca a consultat aceste date, dar a afirmat ca "ele nu au fost folosite de WestJet pentru atingerea vreunui scop". In plus, s-a sugerat ca pierderile inregistrate de Air Canada au fost rezultatul unui management defectuos, al unor costuri ridicate insotite de o subevaluare a preturilor, si al unui tratament superficial aplicat clientilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO