Business Internaţional

Air France si KLM - misiune incheiata

11.05.2004, 00:00 11

Fuziunea companiilor aviatice Air France si KLM va avea un impact pozitiv asupra profiturilor gupului, castigurile suplimentare urmand sa se ridice la 400-500 milioane euro in primii cinci ani de la fuziune. Natura complementara a celor doua companii aeriene, in care fiecare isi va pastra marcile si valorile proprii, va asigura mai multa atractivitate pentru pasageri, spun presedintii celor doua companii, Jean -Cyril Spinetta si Leo van Wijk.
La conferinta de presa de pe aeroportul Charles de Gaulle- Paris, presedintii celor doi giganti aerieni au declarat fuziunea incheiata. Din perspectiva veniturilor, entitatea nou-nascuta va fi cea mai mare companie aviatica pe plan mondial-19,2 miliarde de euro, si va ocupa locul 3 in alte domenii: Pasageri, Cargo si Intretinere.
Cu scopul de a-si intensifica zborurile intre Amsterdam si aeroporturile franceze regionale si intre Paris si aeroporturile regionale olandeze, Air France si KLM vor lansa trei noi destinatii: Amsterdam-Bordeaux,   Amsterdam-Marsilia si CDG-Rotterdam. In Amsterdam, ambele companii vor efectua plecari din acelasi terminal. Air France si KLM vor trebui sa utilizeze eficient complementaritatea companiilor, deoarece, in cazul curselor medii, francezii au o prezenta puternica in sudul Europei, pe cand olandezii de la KLM sunt axati mai mult pe nordul continentului.
Daca cele doua trusturi aviatice vor reusi sa isi coordoneze eforturile in domeniul serviciilor de cargo, Air France si KLM vor deveni cel mai mare operator non-integrat, cu un venit comun de 2,5 miliarde de euro, dintre care 900 de milioane sunt generate de clientii tertilor.
Fuziunea a survenit finalmente, dupa ce Air France anuntase lansarea ofertei publice de schimb de actiuni pentru preluarea companiei olandeze KLM la sfarsitul lunii martie si dupa ce fuziunea a fost aprobata de Comisia Europeana, cu conditia ca noul grup Air France-KLM sa renunte la citeva rute aeriene din motive legate de libera concurenta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO