Business Internaţional

​Ajutat de criză, Wall Street-ul a ajuns proprietarul Europei. Acum “chiriaşi” se revoltă

​Ajutat de criză, Wall Street-ul a ajuns proprietarul...

Autor: Catalina Apostoiu

12.12.2016, 18:00 1274

În ultimii patru ani, Goldman Sachs, Cerberus Capital Management, Lone Star Funds, Blackstone Group şi alţi mari speculatori financiari americani au achiziţionat credite imobiliare cu probleme de peste 223 miliarde de euro în Europa, adică aproape 80% din volumul total de credite vândute.

În opt ani, familia Tobun din Dublin, Irlanda, şi-a plătit cu sfinţenie chiria pentru casa modestă din cărămidă în care locuieşte. Însă în februarie cuplul, cu doi copii mici, a primit o scrisoare în care erau avertizaţi că vor fi evacuaţi la expirarea contractului de închiriere. Alţi 40 de vecini au primit notificări similare. 

După ce au făcut mai multe cercetări, chiriaşii au descoperit o legătură directă cu… Wall Street-ul. 

După ce Europa a fost devastată de criza financiară şi economică, gigantul bancar american Goldman Sachs a achiziţionat munţi de datorii cu probleme în Irlanda. Dezvoltatorul vrea acum să iasă din jocul închirierilor şi vinde proprietăţile. Ca deţinător al creditelor, Goldman va profita din plin, scrie New York Times. 

Goldman nu are nimic de-a face cu posibilele evacuări din Dublin. Dar pentru că au jucat un rol atât de mare în redresarea sectorului rezidenţial din Europa, şi au obţinut profituri uriaşe în cursul acestui proces, băncile americane au devenit acum principal ţintă a protestelor în creştere ale proprietarilor de locuinţe şi chiriaşi. 

Wall Street-ul a devenit cel mai mare nou proprietar din Europa, în condiţiile în care firmele financiare americane au luat cu asalt oraşele, suburbiile şi orăşelele pentru a profita de pe urma crizei. În ultimii patru ani, Goldman Sachs, Cerberus Capital Management, Lone Star Funds, Blackstone Group şi alte entităţi din America au achiziţionat credite imobiliare cu probleme de peste 223 miliarde de euro în Europa, aproape 80% din volumul total de credite vândute. 

Firmele au făcut un calcul obişnuit: achiziţionezi investiţii cu probleme ieftin în vremuri grele, pariind că perspectivele se vor îmbunătăţi în cele din urmă şI vei avea de câştigat substanţial. Iar firmele respective plătesc foarte puţin în contul taxelor sau deloc recurgând la strategii complexe care implică adesea subsidiare fără operaţiuni sau personal.

Profiturile uriaşe şi strategiile fiscale dubioase au transformat Wall Street-ul într-o ţintă majoră a frustrărilor şi mâniei, în condiţiile în care oamenii se confruntă cu evacuări sau rate mai mari. În unele cazuri, firmele de pe Wall Street sunt jucători pasivi, în timp ce în altele sunt participantţi direcţi.

În ciuda controverselor, însă, firmele, şi achiziţiile acestora, au jucat un rol vital în rezolvarea problemelor din Europa.

În ţări ca Irlanda şi Spania, guvernele şI băncile au alimentat ani la rând boom-uri iresponsabile, bazate pe datorii ale sectorului proprietăţii. Când bulele s-au spart, ţările au rămas cu munţi de credite rele, economiile acestora având de suferit. 

Wall Street-ul a intervenit, achiziţionând credite ipotecare pe proprietăţi comerciale, clădiri pentru închiriat şi chiar şi locuinţe individuale. Lichidităţile extrem de necesare au contribuit la repararea finanţelor naţionale, la stoparea declinului valorilor proprietăţilor şi curăţarea bilanţurilor băncilor.

Însă redresarea a fost una inegală, proprietarilor şi chiriaşilor rămânându-le puţine opţiuni după ce încep să aibă probleme.

Fie că sunt implicate în mod direct sau nu, activiştii menţionează numele firmelor pentru a stârni mulţimile.

Tranzacţiile sunt acum analizate mai îndeaproape. Autorităţile spaniole instituie protecţii pentru chiriaşi şi proprietari, în timp ce ministrul irlandez de finanţe a introdus legislaţie în octombrie menită să sporească vigilenţa în cazul aranjamentelor fiscale ale Wall Street-ului.

În Spania, “invazia” firmelor de pe Wall Street a determinat reacţii politice. Unele autorităţi regionale au adoptat legi care să restricţioneze implicarea Wall Street-ului. 

Astfel de reacţii îi ajută însă prea puţin pe cei care sunt evacuaţi sau se luptă cu rate mult mai mari. 

“Este o luptă între David şi Goliat. Vor să ne dea afară cu forţa. Tot ce putem face este să protestăm”, spune doamna Tobun.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO