Business Internaţional

Ajutor pentru cei care lucrează peste hotare: Comisia Europeană solicită luarea de măsuri privind protecţia lucrătorilor sezonieri

Ajutor pentru cei care lucrează peste hotare: Comisia...

Autor: Otilia Serescu

16.07.2020, 15:21 73

Comisia Europeană (CE) a planificat o serie de acţiuni menite să sporească protecţia lucrătorilor sezonieri, între care se numără un studiu care să colecteze date privind munca sezonieră din interiorul UE şi să identifice principalele provocări, inclusiv în ceea ce priveşte subcontractarea.

Joi, Comisia Europeană prezintă orientări menite să asigure protecţia lucrătorilor sezonieri în UE în contextul pandemiei de COVID-19. Ea oferă orientări autorităţilor naţionale, inspectoratelor de muncă şi partenerilor sociali pentru a garanta drepturile, sănătatea şi siguranţa lucrătorilor sezonieri şi pentru a se asigura că lucrătorii sezonieri îşi cunosc drepturile.

Potrivit sursei citate, lucrătorii sezonieri transfrontalieri beneficiază de o gamă largă de drepturi, însă, având în vedere caracterul temporar al activităţii lor, ei pot fi expuşi într-o mai mare măsură la condiţii de muncă şi de trai precare.

Pandemia de COVID-19 a conferit o mai mare vizibilitate acestor condiţii şi, în unele cazuri, le-a exacerbat. În unele cazuri, astfel de probleme pot creşte riscul de apariţie a focarelor de COVID-19.

„În fiecare an, sute de mii de lucrători sezonieri sprijină sectoare extrem de importante ale economiei UE, cum ar fi sectorul alimentar şi cel agricol. Pandemia de COVID-19 a scos la lumină condiţiile de trai şi de muncă dificile cu care se confruntă aceşti lucrători. Acest aspect trebuie abordat. Orientările noastre sunt un semnal de alarmă adresat statelor membre şi întreprinderilor pentru ca acestea să se asigure că îşi îndeplinesc obligaţiile care le revin în ceea ce priveşte protecţia lucrătorilor indispensabili, care sunt, totuşi, vulnerabili.”, a spus Nicolas Schmit, comisarul pentru locuri de muncă şi drepturi sociale.

Deşi Comisia este cea care monitorizează aplicarea corespunzătoare a normelor Uniunii în ceea ce priveşte lucrătorii sezonieri, responsabilitatea pentru aplicarea lor corespunzătoare revine autorităţilor naţionale. Prin urmare, sunt necesare măsuri adecvate în regim de urgenţă.

Orientările acoperă o serie de aspecte, cum ar fi: dreptul lucrătorilor sezonieri de a lucra într-un stat membru UE indiferent dacă sunt cetăţeni UE sau dacă vin din ţări din afara UE; condiţiile de viaţă şi de muncă adecvate, inclusiv distanţarea fizică şi măsurile de igienă corespunzătoare; informarea clară a lucrătorilor cu privire la drepturilor lor; munca nedeclarată; aspecte în materie de asigurări sociale;

„Orientările invită autorităţile naţionale şi partenerii sociali să depună eforturi reînnoite pentru a-şi îndeplini rolul de garantare a aplicării corespunzătoare a normelor şi de asigurare a respectării acestora. Ele includ recomandări concrete şi sugestii privind activităţile care urmează să fie întreprinse la nivel naţional sau la nivelul UE, precum: lansarea unui apel către statele membre să ia toate măsurile necesare pentru a asigura condiţii decente de muncă şi de trai pentru lucrătorii sezonieri; lansarea unui apel către statele membre în scopul sensibilizării cu privire la cerinţele în materie de securitate şi sănătate în muncă (SSM) care afectează lucrătorii sezonieri, ajutând angajatorii să pună în aplicare cerinţele juridice relevante şi furnizând informaţii clare lucrătorilor într-o limbă pe care aceştia o înţeleg; invitarea statelor membre să ofere orientări practice întreprinderilor mai mici; solicitarea adresată statelor membre de a consolida inspecţiile pe teren pentru a asigura aplicarea corespunzătoare a normelor SSM pentru lucrătorii sezonieri”, potrivit CE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO