„Satele nu trebuie demolate, ci ridicate“, a declarat premierul maghiar Viktor Orban, potrivit Daily News Hungary.
Orban a vorbit după o şedinţă guvernamentală concentrată pe programe naţionale de susţinere a aşezărilor mici, arătând că „satul nu este un lucru din trecut, ci din viitor“, adăugând că „2025 va fi un an de progres major şi pentru sate“.
Guvernul maghiar a decis să susţină micile magazine săteşti cu 3 milioane de forinţi (7.490 de euro) fiecare şi să întindă un „colac de salvare“ de o valoare similară cârciumilor locale, adăugând că satele cu o populaţie de sub 2.000 de locuitori vor fi eligibile pentru program.
Portfolio scrie că decizia nu este surprinzătoare, deoarece numărul magazinelor mici din sate este în continuă scădere de la schimbarea regimului şi, în ciuda faptului că guvernul vizează unităţile mai mari cu diverse măsuri de plafonare a preţurilor sau de reglementare, acestea lovesc de obicei în jucătorii mici.
În urmă cu o săptămână, ministrul economiei Marton Nagy explicase pentru Portfolio că magazinele mici sunt mai sensibile la intervenţii precum îngheţarea marjelor, deoarece au o gamă de produse mai restrânsă.
Acestea comercializează o proporţie mai mare de produse care sunt afectate de îngheţarea marjelor, aceasta putând ajunge până la 50-55%.
Magazinele mici joacă un rol important în viaţa unui sat, în ciuda faptului că numărul lor este în continuă scădere, această tendinţă negativă accelerându-se de la pandemie. Numărul magazinelor se ridică acum la puţin peste 32.000. În prima jumătate a anului trecut, 940 şi-au închis porţile.
Competitivitatea magazinelor mici este departe de cea a magazinelor mai mari, acestea se limitează la produse de bază, nu pot câştiga reduceri la comenzile de mare volum. Mai mult, populaţia care locuieşte în satele maghiare îmbătrâneşte rapid, tinerii emigrează.
Sprijinirea magazinelor mici face parte dintr-un pachet mai mare prin care guvernul încearcă să sprijine aşezările mai mici. Acesta include susţinerea cârciumilor, echiparea bancomatelor, renovarea bisericilor şi sprijinirea locuinţelor din sate.
„Ne vom asigura că există cel puţin un bancomat în fiecare sat şi vom lansa licitaţii pentru renovarea bisericilor în satele mici“, a anunţat premierul maghiar.
Potrivit statisticilor băncii centrale maghiare, în Ungaria funcţionau 5.140 de bancomate la sfârşitul anului 2024. Pentru ca fiecare localitate să aibă cel puţin un bancomat, sectorul bancar trebuie să implementeze cel puţin 2.000 de noi bancomate.
Costul iniţial poate fi estimat la aproximativ 12-16 miliarde de forinţi (30-40 milioane de euro).