Business Internaţional

Al doilea cel mai bogat om al lumii vrea ca roboţii care înlocuiesc oameni să plătească taxe

Al doilea cel mai bogat om al lumii vrea ca roboţii care...

Autor: Iulian Tenchiu

17.02.2019, 08:00 1874

Miliardarul american Bill Gates este de părere că munca roboţilor ar trebui impozitată la fel ca munca prestată de oameni, în contextul în care discuţiile despre automatizare îşi fac locul din ce în ce mai des la toate nivelurile, potrivit Business Insider.

„Doar pentru că un salariat nu este în viaţă din punct de vedere tehnic, nu înseamnă că acesta trebuie să producă bani pe degeaba”, a spus Bill Gates într-un interviu acordat revistei Quartz, citat de Business Insider.

Într-un interviu recent acordat lui Kevin Delaney, redactor şef al Quartz, milionarul filantrop susţine că munca prestată de roboţi ar trebui taxată exact ca şi cea realizată de oameni. Această măsură trebuie luată în primul rând pentru a se menţine finanţarea programelor sociale.

„Nu poţi renunţa doar la impozitul pe venit”, este de părere Gates.

Economiştii şi vizionarii din domeniul tehnologic, precum Bill Gates, discută de caţiva ani despre ameninţarea reprezentată de automatizarea robotică. Un raport al celor de la Oxford din 2013 susţine că roboţii ar putea prelua peste 50% din locurile de muncă între 2023 şi 2033. De asemenea, un raport McKinsey din 2015 concluzionează că tehnologia de care dispunem în acest moment ar putea înlocui 45% din serviciile de acum.

Cea mai mare parte a serviciilor pierdute vor proveni cel puţin în primă fază din domeniul telemarketing-ului, al fiscalităţii şi al retail. În 2016, un raport PwC susţine ca dronele pot înlocui forţa de muncă în valoare de 126 mld. dolari din domeniul agriculturii si infrastructurii.

În cazul în care acest lucru se va întâmpla, Gates nu este de acord ca producătorii acestor roboţi să profite de pe urma automatizării fară să platească taxe. Sistemul de taxare ar fi similar cu modul în care guvernul preia o parte din salariul cetăţenilor pentru a susţine programe sociale precum îngrijirea medicală, infrastructură, aplicarea legii, sistemul de pensii.

Gates vede aceasta taxă pusă pe automatizarea robotică ca pe o formă de contribuţie pentru programele ce dispun de forţă de muncă redusă. El vorbeşte mai ales de programe ce includ predarea, ajutorarea copiilor cu nevoi speciale si îngrijirea bătrânilor. Cu pregătirea potrivită, oamenii ce şi-au pierdut locul de muncă în favoarea roboţilor ar putea activa în sectoarele menţionate, salariile lor fiind plătite din acea taxă.

Soluţii mult mai extreme în ceea ce priveşte automatizarea includ impozitul pe venit negativ – un sistem în cadrul căruia guvernul va plăti cetăţenii pe baza venitului acestora. O altă soluţie este reprezentată de metoda venitului universal, sugerată de altfel şi de către Mark Zuckerberg, ce presupune remunerarea lunară a oamenilor cu o sumă stabilită doar pentru faptul că sunt in viaţă.

Gates este împotriva venitului minim garantat, deoarece acele tranzacţii sunt temporare, totuşi el nu a abordat niciodată premisa plăţilor garantate şi repetate pe perioade lungi de timp.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO