Business Internaţional

Al doilea cel mai bogat om din Rusia şi unul dintre cei mai importanţi oameni din cercul intim lui Putin se prăbuşeşte. Războiul din Ucraina l-a costat puterea pe care şi-a construit-o în zeci de ani

Al doilea cel mai bogat om din Rusia şi unul dintre cei...

Autor: Iulian Tenchiu

27.03.2022, 08:02 5289

În urmă cu doar o lună, Vladimir Potanin stătea la masă cu elita financiară şi cu unii dintre cei mai importanţi oameni de afaceri din întreaga lume, în cardul consiliului consultativ pentru Relaţii Externe din New York. Când comunitatea internaţională a luat în vizor oligarhii apropiaţi liderului de la Kremlin, Potanin a fost forţat să renunţe la relaţiile cu vârful de lance al bussinesului mondial, pe care le-a construit în ultimii 20 de ani, scrie Bloomberg.

Vladimir Potanin este omul din spatele privatizărilor de stat, care au avut loc după prăbuşirea Uniunii Sovietice. Arhitectul privatizărilor are o avere estimată la 24,5 miliarde de dolari şi este cunoscut pentru clădirea unui imperiu din exploatarea nichelului şi paladiumului, două metale rare a căror vânzare produce miliarde. Potanin este unul dintre puţinii oligarhi ruşi pe care valul sancţiunilor europene încă nu i-au atins, însă relaţia cu Vladimir Putin începe deja să îl coste.

Relaţiile şi influenţa pe care magnatul rus al metalelor a reuşit să le construiască, se datorează faptului că în ultimele decenii, instituţiile americane au preferat să ignore legăturile oligarhilor cu liderul de la Kremlin. Vladimir Potanin s-a folosit de banii săi şi de ignoranţa americanilor pentru a urca încet dar sigur toate treptele care duc către cei mai importanţi oameni de afaceri din lume.

Potanin serveşte acum drept exemplu despre viteza cu care lumea occidentală îşi poate întoarce armele împotriva lui Vladimir Putin şi a apropiaţilor săi. Oligarhii ruşi îşi vor putea remodela modelul de business pentru a face faţă sancţiunilor, însă recâştigarea unor poziţii importante în cadrul unor instituţii de anvergură în lumea afacerilor este o luptă pe care ar putea s-o piardă.

Citiţi continuarea pe www.businessmagazin.ro

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO