Business Internaţional

Al doilea cel mai mare creditor al României trebuie să-şi mărească profitabilitatea proprie

Frederic Oudea: Grupul este acum pregătit să obţină o creştere profitabilă în viitor

Frederic Oudea: Grupul este acum pregătit să obţină o creştere profitabilă în viitor

Autor: Daniela Stoican

14.05.2014, 00:04 2295
Grupul francez Société Générale, al doilea cel mai mare creditor al României după austriecii de la Erste, a anunţat un plan ambiţios prin care vrea să-şi crească puternic profitabilitatea în următorii ani şi să distribuie mai mult din câştig acţionarilor proprii.

Société Générale, care deţine BRD, a doua bancă românească, a stabilit ca până în 2016 să ajungă la o marjă de profit mai mare de 10% din capital, faţă de 8,4% în acest moment. De asemenea, procentul din profit alocat dividendelor va creşte la 50% faţă de 40% acum.

„Grupul este acum pregătit să obţină o creştere profitabilă în viitor, datorită punctelor sale forte“, a spus Frederic Oudea, directorul executiv al grupului francez, numărul doi din Franţa.

Cele mai mari bănci din Europa s-au con­fruntat cu dificultăţi în a-şi spori profita­bilitatea după ce autorităţile de reglementare au cerut o majorare a rezervelor de capital şi o reducere a gra­dului de îndatorare pentru a face faţă în eventualitatea apariţiei unor noi crize.

De asemenea, BNP Paribas, cea mai mare bancă din Franţa, şi-a stabilit o ţintă de profitabilitate a capitalului propriu de cel puţin 10% până în 2016.

În primul trimestru din acest an Societe Generale a raportat o scădere a profitului cu 13% din cauza reducerii valorii portofoliului din Rusia, unde deţine cea de-a doua bancă locală.

Société Générale intenţionează să sporească veniturile diviziei sale de finanţare şi consultanţă pentru companii cu 8% pe an în următorii trei ani  „alocând mai mult capital pentru a spori resursele naturale şi opera­ţiunile de finanţare structurată“, mai arată banca. Banca se aşteaptă ca veniturile din operaţiunile cu clienţii de retail din Rusia şi din Africa să crească în medie cu 7% pe an în următorii trei ani, faţă de o creştere de doar 1% pe an pentru reţeaua bancară a Société Générale din Franţa.

În România BRD a obţinut un profit net de 37 mil. lei (circa 8 mil. euro) în primul trimestru din acest an, de trei ori mai mare decât în trimestrul I din 2013, datorită scăderii cheltu­ielilor cu provizioanele de risc.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO