Business Internaţional

Al saselea record negativ pentru dolar in fata euro

28.09.2007, 18:58 21

Dolarul a scazut pentru a sasea oara consecutiv fata de moneda unica europeana datorita asteptarilor ca guvernul SUA sa emita un raport care sa indice o scadere a vanzarilor de imobiliare din State, incurajand astfel banca centrala americana (Fed) sa scada rata dobanzii de baza, scrie Bloomberg.
Moneda SUA se indreapta spre cea mai mare scadere fata de yenul japonez din decembrie 2004, pe masura ce randamentul mediu al obligatiunilor cu scadenta la doi ani a scazut la cel mai mic mic nivel din ultimele trei saptamani, in raport cu obligatiunile similare din Japonia.
"Este posibil sa vedem scaderi si mai mari ale dolarului", este de parere Adam Cole, directorul Royal Bank of Canada, sediul din Londra. "Daca privim fundamentele economice din Statele Unite, observam ca nu prea este nimic de facut pentru a opri scaderea dolarului fata de alte monede mai puternice", a adaugat el.
Dolarul a scazut fata de euro pana la nivelul de 1,4140 dolari la Londra, de la un nivel de 1,4128 cu o zi in urma la bursa valutara din New York, fiind cel mai mic nivel de la lansarea monedei europene in ianuarie 1999. A fost pentru a sasea zi consecutiva in care dolarul a atins un record negativ fata de euro. Dolarul american a ajuns la un nivel de 115,61 yeni, de la 115,55 yeni, ducand scaderea totala din acest trimestru la 6,5%.
Deutsche Bank si-a revizuit saptamana aceasta previziunile euro - dolar, spunand ca moneda americana va scadea pana la un nivel de 1,45 dolari/euro pana la sfarsitul anului.
Departamentul de Comert din SUA a raportat o scadere a vanzarilor de proprietati imobiliare cu 5,2% luna trecuta, dupa cum arata datele prezentate de Bloomberg.
Presedintele Fed, Ben Bernanke, va sustine o conferinta pe tema "Preturile domestice intr-o economie mondiala integrata", sponsorizata de Fed si Jurnalul Banilor, Creditelor si Bancilor.
Pierderile dolarului au fost limitate datorita unor investitori care au cumparat moneda pentru a preveni atingerea barierelor pentru optiuni de 1,42, 1,4225 si 1,4250 dolari/euro, a spus Lee Wai Tuck, strateg la Forecast Singapore. Optiunile ii ofera posesorului dreptul de a cumpara sau de a vinde valuta la un anumit pret si la o anumita data. Bariera este nivelul la care optiunea este nerentabila atunci cand aceasta este atinsa. Moneda unica europeana ar putea ajunge la un nivel de 1,45 dolari, previzioneaza Lee.
Contractele de tip futures au aratat ieri 86% sanse ca Fed sa scada dobanda de politica monetara cu un sfert de punct procentual, pana la un nivel de 4,5%, la urmatoarea sedinta pe care o va avea, pe 31 octombrie. Rata dobanzii de baza a Bancii Centrale Europene (BCE) este de 4%, iar a bancii centrale din Japonia este de 0,5%, cea mai mica dintre cele practicate in statele puternic industrializate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO