Business Internaţional

Al XIX-lea Congres al Partidului Comunist din China: Şi mai multă putere pentru preşedintele Xi când China poate avea mai multă putere ca oricând în lume

Imagine de la al XVIII-lea Congres al Partidului Comunist din China, care l-a adus la conducerea statului pe actualul preşedinte Xi Jinping.

Imagine de la al XVIII-lea Congres al Partidului Comunist din China, care l-a adus la conducerea statului pe actualul preşedinte Xi Jinping.

Autor: Bogdan Cojocaru

18.10.2017, 00:00 393
Astăzi începe al XIX-lea Congres al Partidului Comunist din China, un eveniment care, chiar dacă nu va aduce reforme economice notabile, va avea ca rezultat schimbări politice istorice.

Preşedintele Xi Jinping va deveni cel mai puternic lider al Chinei de la Mao Zedong, fondatorul Chinei comuniste, încoace.

Preşedintele Xi îşi cimentează puterea când China are şansa de a avea asupra economiei mondiale o influenţă mai mare ca niciodată. Companiile chineze acaparează prin achiziţii sau contracte de cooperare tehnologie de vârf şi know-how de la companiile europene, producţie agricolă şi proiecte de infrastructură, energetică, feroviară şi rutieră şi îşi cumpără influenţă în companiile energetice ale Rusiei. De asemenea, Beijingul are şansa de a lua locul Americii tot mai protecţioniste ca motor al globalizării şi îşi construieşte treptat cu investiţii de mii de miliarde de dolari un imperiu comercial urmând vechiul Drum al Mătăsii şi deschizând rute noi. Până acum, Xi a fost înconjurat de cadre aduse în funcţii de conducere de predecesorii săi. După congres, preşedintele va avea în echipă oamenii săi.

Pregătirile pentru al XIX-lea Congres al Partidului Comunist au început aşa cum ar fi de aşteptat de la China. Guvernatorul băncii centrale Zhou Xiaochuan a sugerat că avansul economic ar putea accelera la 7% în a doua jumătate a anului. Este poate cea mai optimistă prognoză de până acum. De altfel, după cum remarcă Forbes, datele oficiale arată că economia chineză, a doua ca mărime din lume, evoluează suspect de bine înainte de congres: piaţa locuinţelor se calmează în sensul dorit de guvern, producţia industrială din septembrie a depăşit-o pe cea din august, preţurile de consum au scăzut cu 1,5% luna trecută, în raport cu aceeaşi perioadă a anului trecut, deşi alimentele s-au scumpit. Cel mai curios fapt indicat de statistică este că guvernul a permis tacit creşterea creditării pentru îndestularea între­prinzătorilor. China este faimoasă pentru curăţarea ca prin vrajă a aerului puternic poluat al Beijingului înaintea unor evenimente importante. Econo­miştii se întreabă de mult timp cât de des este curăţată şi statistica în ceea ce priveşte economia. Cert este că forţa economiei mondiale sprijină China.

Xi este recunoscut pentru o campanie de austeritate şi o luptă împotriva corupţiei fără precedent. Pentru cei 2.000 de delegaţi aşteptaţi la congres, meniul nu mai cuprinde delicatese scumpe precum castra­veţii de mare şi nici tunsori gratuite. Austeritatea cerută de preşedinte începând cu 2012 a ajuns în cele din urmă şi la cea mai importantă adunare a comuniştilor chinezi, ţinută de două ori într-un deceniu. În lupta cu luxul şi cu risipa, guvernul a închis două terenuri de golf aparţinând conglomeratului Dalian Wanda, activ pe scena internaţională. Cel puţin aşa lasă să se înţeleagă guvernul. Un angajat al unuia din terenuri a spus că acolo nu se ştie nimic despre ordinul guvernamental şi că activitate nu este oricum pentru că terenurile au fost închise în aşteptarea iernii.

În lupta contra corupţiei, cifrele publicate înainte de congres arată că partidul a disciplinat 2.567 de cadre în septembrie, cu 13,8% mai multe decât în luna anterioară şi cu 23,5% peste numărul de anul trecut, notează Financial Times. Cifrele pentru lunile anterioare arată scăderea activităţii de disciplinare a corupţilor. Analiştii spun că indisciplinaţii sunt rar pedepsiţi dur cu, spre exemplu, expulzarea din partid sau cu urmărirea penală.  În 2016, acuzaţiile de corupţie au scăzut cu 20%.

La congres, preşedintele Xi este de aşteptat să expună ţinte precise pentru a face China mai puternică până în 2049, an în care se împlinesc 100 de ani de la fondarea Chinei comuniste, scrie Nikkei. În trecut, el a cerut ca până atunci să fie construită o ţară socialistă modernă, prosperă, puternică, demo­cratică, avansată cultural, dar nu a oferit detalii clare.

La congres, Xi îşi va expune probabil propria viziune despre o Chină care preia conducerea în modelarea ordinii mondiale nu doar economic şi militar, ci şi în cultură sau protecţia mediului. Anterior, singurele ţinte pe termen lung recunoscute de partid au fost doar cele de la fondarea statului de către Mao şi cele pentru creştere economică ale lui Deng Xiaoping.

O ţintă stabilită de Deng în urmă cu un deceniu este ca societatea să devină una prosperă moderat până în 2020. Termenul limită cade în probabilul nou mandat al lui Xi. Unul din obiectivele din noua viziune este majorarea standardelor de viaţă la un nivel egal cu cel din statele avansate până în 2035, spun surse apropiate preşedintelui. Acesta ar vrea să ridice PIB per capita de la 8.100 de dolari (în 2015) la 30.000 de dolari, cât este cel al Italiei.

În arena diplomatică şi culturală, Xi va propune probabil întărirea influenţei Chinei, inclusiv prin ceea ce se cheamă soft power, prin iniţiativa Belt and Road - proiectul prin care preşedintele vrea să creeze o largă zonă economică din China până în Europa. Surse din partid spun că dacă nu apucă să-şi atingă ţintele în următorii cinci ani, Xi va lua în considerare cel de-al treilea mandat.

În ceea ce priveşte Taiwanul, Xi este aşteptat să ceară unirea cu China şi să emită un avertisment dur care să descurajeze insula să-şi declare independenţa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO