Business Internaţional

Alegeri generale au loc duminică în Spania, pentru a doua oară în acest an

Alegeri generale au loc duminică în Spania, pentru a doua oară în acest an

Autor: Lacramioara Ivaz

09.11.2019, 11:11 51

Alegeri generale anticipate au loc în Spania duminică, după ce la scrutinul din aprilie, partidul socialist al premierului în exerciţiu Petro Sanchez nu a obţinut majoritate pentru formarea Guvernului, relatează site-ul postului BBC. 

În urma scrutinului electoral din Aprilie, în cadrul căruia Partidul Socialist Muncitoresc Spaniol a acumulat cel mai mare număr de voturi, fiind responsabil de formarea noului Guvern de la Madrid.

Premierul spaniol în exerciţiu, Petro Sanchez, în lipsa unei majorităţi parlamentare, are nevoie de sprijinul altor partide pentru formarea Executivului. Urmând o serie de negocieri eşuate cu aliaţii de tradiţie, Partidul Podemos, prim-ministrul spaniol a decis organizarea unui nou scrutin electoral duminică.

Alegerile generale de duminică sunt organizate pentru a patra oară în ultimii patru ani.

Pentru mai bine de trei decenii consecutive, viaţa politică din Spania a fost guvernată de cele două partide majoritare, reprezentate de socialişti, respectiv conservatori. Apariţia, în 2015, a două partide noi Podemos şi Ciudadanos, a schimbat arhitectura bipartidistă din statul spaniol. Mai mult, înfiinţarea mai recentă a facţiunii de extremă dreapta Vox a creat un sistem de partide ce include cinci formaţiuni distincte, fapt ce determină dificultăţi în crearea unui Guvern.

AFACERI DE LA ZERO