Business Internaţional

Alegeri în Polonia: Este cel mai important scrutin după 1989. Polonia şi-ar putea transforma complet modelul de ţară

Alegeri în Polonia: Este cel mai important scrutin după...

Autor: Mircea Olteanu

13.10.2019, 10:38 671

Cetăţenii polonezi sunt chemaţi la urne, duminică, într-un scrutin legislativ care a polarizat societatea din Polonia, în urma căruia opoziţia are şanse să-i înfrângă la limită pe conservatorii conduşi de Jarosław Kaczyński, aflaţi la guvernare din 2015, informează postul France 24.

Opoziţia de la Varşovia a primit un impuls de ultim moment după ce Olga Tokarczuk, care a primit joi Premiul Nobel pentru Literatură, a îndemnat polonezii să aleagă cu înţelepciune "între democraţie şi autoritarism", adăugând că acesta este "cel mai important" scrutin post-comunist.

Aflat la putere încă din 2015, partidul de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS), condus de Jarosław Kaczyński, a căutat să mobilizeze alegătorii din mediul rural, promovând valorile familiale şi introducând o serie de măsuri de protecţie socială, inclusiv creşterea pensiilor şi salariului minim.

Campania electorală a partidului lui Kaczyński a polarizat societatea poloneză, atacând minorităţile sexuale şi respingând valorile liberale occidentale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO