Business Internaţional

Alegeri în Republica Moldova: cum îşi revine cea mai săracă economie europeană din criza coronavirusului?

Alegerile din Moldova vin într-un context în care economia ţării a suferit dramatic de pe urma crizei generate de pandemie. PIB-ul Moldovei s-a contractat cu 7% în 2020 după o creştere de 3,6% în 2019.

Alegerile din Moldova vin într-un context în care economia ţării a suferit dramatic de pe urma crizei generate de pandemie. PIB-ul Moldovei s-a contractat cu 7% în 2020 după o creştere de 3,6% în 2019.

Autor: Catalina Apostoiu

07.07.2021, 00:05 240

Pe 11 iulie în Republica Moldova vor avea loc alegeri parlamentare anticipate, acesta fiind al 10-lea scrutin parlamentar de la declararea independenţei ţării. Pandemia a lovit cu putere mai ales ţările sărace.

Luna trecută, când Europa îşi redeschidea economiile şi euro­penii îşi făceau planuri de concediu, Germania a oferit Moldovei un ajutor umanitar cât un sfert din necesităţile spitalelor moldoveneşti, scrie Deutsche Welle.

Pentru a ajuta mica republică în lupta cu pandemia, Germania i-a trimis un lot consistent de aparatură medicală şi echipamente de pro­tecţie anti-COVID în valoare de 9,6 milioane de euro. Ajutorul a fost unul aşteptat la Chişinău, în condiţiile în care pandemia a lovit dur sistemul medical al ţării, unul vulnerabil, permanent subfinanţat şi din care s-a furat tot timpul, spun experţii în sănătate publică de la Chişinău.

Pe de altă parte, Germania şi Moldova au semnat un memo­ran­dum prin care moldovenii angajaţi ca sezonieri în fermele din Germania vor avea aceleaşi condiţii ca muncitorii locali, scrie publika.md. Documentul va oferi moldovenilor dreptul să încheie con­tracte de muncă direct cu anga­ja­torii germani, să beneficieze de per­mise de muncă pentru şedere legală în Ger­ma­nia, de asi­gu­rare me­dicală, socială şi chiar de con­cedii. Cu alte cuvinte, face mai atractivă pentru moldoveni piaţa muncii din Ger­mania, con­frun­tată cu o criză de forţă de muncă.

Alegerile din Moldova vin într-un context în care economia ţării a suferit dramatic de pe urma crizei generate de pandemie. PIB-ul Moldovei s-a contractat cu 7% în 2020 după o creştere de 3,6% în 2019. În primul trimestrul al acestui an, economia Moldovei a avansat cu o rată anual de 0,1% în termeni reali ajustaţi, sectoarele minier, manufacturier şi al utilităţilor fiind principalele motoare de creştere.

În primele patru luni ale acestui an, exporturile de mărfuri au însumat 903 milioane dolari, valoare mai mare cu 9,5% decât cea înregistrată în perioada corespunzătoare din 2020, arată datele Biroului Naţional de Statistică.

Şomajul local a urcat la 4,3% în T1, 2021, de la 4,1% în perioada similară din 2020. În T4, 2020, şomajul se situa la 3,6%. Potrivit Info Prut, din cei 1,791 de candidaţi la funcţia de deputat în Parlamentul de la Chişinău, peste o sută sunt şomeri.

Potrivit Emerging Europe, alegerile i-ar putea aduce preşedintei ţării, Maia Sandu, o majoritate considerabilă, putând fi lansat într-un final un proces real de reformare a celei mai sărace ţări din Europa. Conform ultimelor sondaje de opinie, partidul acesteia, Acţiune şi Solidaritate, PAS, se îndreaptă către o victorie decisivă.

Pe 22 iunie, Curtea Supremă din Moldova a cerut Comisiei Electorale Centrale să deschidă mai multe secţii de votare pentru alegătorii din diaspora, ale căror voturi ar putea fi decisive în alegeile din 11 iulie.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO