Business Internaţional

Alegerile din Germania: Schäuble, temutul ministru de finanţe şi-ar putea pierde locul în guvern ceea ce ar fi un cutremur pentru zona euro

 Alegerile din Germania: Schäuble, temutul ministru de...

Autor: Bogdan Cojocaru

25.09.2017, 20:34 1233

Undele seismice se simt deja în Europa, pe pieţele financiare. U­nele dintre efecte vor fi de durată.  Euro s-a de­preciat ieri, prima zi de după alegeri, iar marile burse europene au înregistrat evoluţii mixte, în condiţiile în care creştin-democraţii conservatori ai can­ce­larului Angela Merkel au obţinut cel mai slab rezultat din 1949 încoace, iar sprijinul pentru extrema dreaptă a crescut. Merkel şi-a câştigat cel de-al patrulea mandat, dar va trebui să intre în negocieri dure pentru formarea unei noi coaliţii de guvernare. Va trebui să trea­că peste obstacole mai mari ca niciodată.

Social-democraţii, foştii parteneri de guvernare ai conservatorilor, aproa­pe că au făcut implozie şi au ales să intre în opoziţie pentru a-şi linge rănile în loc să rişte să intre într-o nouă „mare coaliţie“ cu Merkel, după cum scrie revista Politico. În acelaşi timp, Merkel va avea de înfruntat un parlament mai fragmentat. Democraţii Liberi au intrat în parlament, cu rezultate peste aşteptări, după patru ani de stat pe tuşă. Tot cu o evoluţie peste aşteptări a intrat în parlament, pentru prima dată, Alternativa pentru Germania (AfD) -este pentru prima dată în ultima jumătate de secol când o formaţiune de extremă dreapta primeşte de la populaţie locuri în Bundestag. AfD s-a plasat pe locul trei în funcţie de preferinţele alegătorilor, după con­servatori şi sociali-democraţi. Partidul de stânga radicală Die Linke ocupă locul cinci în funcţie de voturi. Cu un astfel de mix politic, Merkel va prefera probabil o alinaţă exotică cu Democraţii Liberi (loc 4) şi cu Verzii (6). Aceasta ar putea însemna că ministrul de finanţe Wolfgang Schäuble, unul dintre cei mai influenţi politicieni din UE şi un apărător îndârjit al austerităţii, şi-ar putea pierde poziţia. În politica germană obiceiul este ca principalul partid din coaliţia de guvernare să aleagă cancelarul, iar al doilea grup ca mărime să aleagă ur­mă­toarea poziţie, scrie CNBC. Schäuble este un personaj urât mai ales în Grecia deoarece a avut un rol important în pro­gramele de bailout cu condiţii extrem de dure pentru această ţară doborâtă de criză. Schäuble este considerat co­can­celarul lui Merkel datorită influenţei pe care o are în guvern.

„Dacă Schäuble nu va mai fi ministru de finanţe, va fi un moment de cumpănă pentru întreaga zonă euro. Ieşirea unuia dintre principalele per­sonaje ale crizei euro marchează clar sfârşitul unui capitol istoric“, a­pre­ciază Carsten Brzeski, economist la ING.

Rezultatele alegerilor riscă să zdrobească modelul politic bazat pe consens din Germania.

Partea bună din aceste schimbări de poziţii din parlament este că Merkel şi guvernul ei vor avea o opoziţie mai puternică, atât din stânga, cât şi din dreapta, un lucru bun pentru democraţie, notează The Wall Street Journal. Liderul AfD Jörg Meuthen a făcut clar că „provocarea“ şi confruntarea sunt elemente centale ale strategiei partidului lor.

Posibila nouă coaliţie „exotică“ de guvernare ar putea însemna, de asemenea, că pot fi date uitării reforme substanţiale pentru zona euro.

Conservatorii lui Merkel au fost sceptici în legătură cu propunerile de reformă ale preşedintelui francez Emmanuel Macron.

O „mare coaliţie“ ar fi reprezentat cea mai mare şansă pentru realizarea planurilor acestuia. Lui Merkel cu puterea slăbită i-ar fi greu, dacă nu imposibil, să-i câştige de partea ei pe democraţii liberi şi pe scepticii din propriul partid în ceea ce priveşte reformele lui Macron. Berlinul şi Parisul ar putea conveni stabilirea unui buget şi a poziţiei de ministru de finanţe pentru zona euro, dar nimic de amploarea dorită de Franţa.

Germania va fi mai dură în discuţiile paneuropene privind solidaritatea pe frontul refugiaţilor. Răbdarea Berlinului în această privinţă era deja la limită. După rezultatele alegerilor de duminică, vor deveni probabil mai intense confruntările Germaniei cu ţări rebele precum Ungaria şi Polonia. În opinia multor creştini-democraţi, AfD n-ar fi ajuns atât de departe dacă alte state europene şi-ar fi acceptat responsabilitatea pentru găzduirea refugiaţilor care le-au fost repartizaţi. În schimb, Germania a fost lăsată să ducă povara cea mai grea. A venit vremea socotelilor. Însă în alte privinţe, puţine se vor schimba în politica externă a Germaniei.

„Deşi nu cunoaştem încă complexitatea viitoarei coaliţii, nu mă aştept la o schimbare dramatică în politica externă a Germaniei“, a explicat pentru Deutsche Welle Charles Kupchan, fost consilier de top pentru Europa al preşedintelui american Barack Obama. „Nu cred că vor fi afectate mult relaţiile dintre Germania şi SUA“, a spus şi James Carafano, vice-preşedinte al Heritage Foundation şi fost consilier al preşedintelui Donald Trump. Relaţiile dintre SUA şi Germania sunt acum tensionate din cauza derivei spre protecţionism economic al Washingtonului.

De pe frontul economic, un expert al institutului de cercetare Ifo a declarat că se aşteaptă ca increderea în economie să se ducă în jos în următoarele săptămâni. Dacă Merkel nu reuşeşte să formeze un guvern, va fi nevoie de o nouă tură de vot, scrie Reuters. Indicele Ifo al încrederii în economie a scăzut neaşteptat în septembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO