Business Internaţional

Alegerile din Grecia aduc o prezenţă ciudată în parlament – fostul vânător-şef de evazionişti

Alegerile din Grecia aduc o prezenţă ciudată în...

Autor: Bogdan Cojocaru

28.01.2015, 00:04 608
Cel mai nepopular om din Grecia a câştigat suficiente voturi în alegerile de duminică pentru a deveni membru în parlamentul unei ţări împovărate în datorii şi cu reputaţia unui incubator de evazionişti, scrie CNBC.

Harry Theoharis, fost secretar general al veniturilor publice şcolit în departa­mentul IT al băncii americane falimentate Lehman Brothers, a candidat din partea To Potami (Râul), un partid tânăr format din membri fără experienţă politică. În pofida notoriei „înclinaţii“ a Greciei spre evaziune fiscală, sunt semne că mulţi greci au votat pentru omul care le-a vânat banii de taxe, scrie CNBC. Theoharis nu este surprins. „Mulţi oameni au văzut progresul pe care l-am făcut noi. Ei apreciază munca pe care am facut-o“, a spus el.

Vânătorul de evazionişti, considerat la început speranţa îndreptării financiare a Greciei, n-a rezistat mult pe post. El a plecat intempestiv anul trecut, după doar 17 luni în funcţie. Mandatul său era de cinci ani. Motivul plecării este subiectul unor speculaţii intense în Grecia. Teoriile variază de la concediere pentru că a fost prea agresiv cu evazioniştii bogaţi la refuzul de a amâna plata taxelor până după alegeri şi refuzul de a angaja oameni preferaţi de guvern.

Oricare ar fi fost motivul, Theoharis a declarat pentru CNBC că demisia a fost decizia lui. El a recunoscut că se confrunta frecvent cu presiuni politice, cărora le-a putut rezista la început, dar care apoi au făcut foarte dificil pentru instituţia sa să-şi apere poziţia, ceea ce afecta eficienţa.

Cea mai recentă evaluare din partea Fon­dului Monetar Internaţional notează că po­liticul se amestecă încă destul de mult în func­ţionarea Fiscului grec. Presa a scris că Fmi şi ceilalţi creditori ai Greciei au fost fu­rioşi că Theoharis a plecat. FMI a aver­tizat că evaziunea fiscală este încă în­flo­ritoare în rândul bogaţilor, al avocaţilor, al doctorilor şi al altor profesionişti de acest gen.

Campania lui Theoharis s-a concen­trate pe eforturile sale de a îmbunătăţi siste­mul de colectare a taxelor.

Fost manager IT la birourile Lehman Brothers din Londra, Theoharis se laudă că a redus complexitatea codului fiscal, a flu­en­tizat activitatea Fiscului, a îmbu­nă­tă­ţit tehnologia şi a făcut auditurile mai eficiente.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO