Business Internaţional

Alegerile din Moldova, o poveste-avertisment pentru opozanţii lui Putin

Alegerile din Moldova, o poveste-avertisment pentru...

Autor: Catalina Apostoiu

28.02.2019, 07:37 1402

Corupţia şi managementul defectuos subminează forţele politice pro-europene şi le dau putere celor ce susţin Rusia, avertizează Leonid Bershidsky, editorialist Bloomberg.

Alegerile neconcludente din Moldova din 24 februarie nu au stârnit vâlvă în presă, dar decizia guvernului britanic de a confisca 500.000 de lire sterline de la fiul inexplicabil de bogat al unui fost premier moldovean a fost din plin menţionată în presă la începutul acestei luni.

Corupţia şi managementul defectuos au subminat forţele politice pro-UE din Moldova şi au întărit susţinerea preşedintelui rus Vladimir Putin, care şi-ar dori ca ceva asemănător să se întâmple şi în Ucraina.

În alegerile din Moldova, partidul socialist relativ pro-rus, condus anterior de preşedintele pro-Putin Igor Dodon, a câştigat aproximativ 31% din voturi. Blocul pro-UE ACUM s-a situat pe locul doi, cu 26,4% din voturi. Partidul democrat aflat la guvernare, condus de cel mai bogat om al Moldovei, Vladimir Plahotniuc, a ocupat poziţia a treia, cu 23,8%, dar va obţine al doilea cel mai mare număr de locuri în parlament graţie unui nou sistem electoral.

Rezultatul arată că moldovenii nu ştiu ce să aleagă dintre trei posibile direcţii pentru ţara lor: o integrare mai puternică cu Rusia, urmarea modelului de dezvoltare susţinut de UE sau a rămâne captivi într-un stat condus de un oligarh care deţine aproape toată ţara, în opinia lui Bershidsky.

Mai există şi a patra alternativă, totuşi: cea de a pleca. Prezenţa la vot, de 49%, a fost redusă după standardele europene, însă numărul cetăţenilor care trăiesc în afara ţării este estimat la între 500.000 şi 1 milion, deşi datele oficiale statistice arată că populaţia Moldovei se menţine stabilă la aproximativ 3,5 milioane. Anul trecut, Dodon desemna depopulaţia drept cea mai mare problemă a ţării.

Moldovenii îşi părăsesc ţara din aceleaşi motive ca cetăţenii din ţara vecină Ucraina: atât Europa, cât şi Rusia oferă oportunităţi mai bune de muncă, şi niciuna nu cere vize.

După câţtiva ani de entuziasm cu privire la orientarea europeană a Moldovei, UE este în mod deschis dezamăgită de această ţară în prezent. În aprilie anul trecut, aceasta a blocat ajutoare de 100 milioane de euro pentru a-şi exprima dezamăgirea cu privire la ritmul alegerilor electorale şi la corupţia din ţară. Apoi, în noiembrie, Parlamentul european a afirmat că ţara ìeste captivă intereselor oligarhilor, cu o concetrare a puterii economice şi politice în mâinile unui mic grup de persoaneî.

ìInteresele oligarhiceî sunt cele ale lui Plahotniuc. Acesta nu este un prieten al Rusiei, dar se spune că are un paşaport rusesc. Plahotniuc participă la jocul politic pentru el însuţi, şi deşi nu este popular, partidul său poate totuşi câştiga voturi şi controla instituţii cheie graţie banilor acestuia.

Pentru Kremlin, însă, ìdomniaî de facto a lui Plahotniuc este o mană cerească, scrie editorialistul Bloomberg, devalorizând retorica pro-occidentală în ochii electoratului şi dând un impuls socialiştilor. Aceştia nu au avut parte de o victorie decisică, dar confuzia şi instabilitatea sunt destul de bune deocamdată din perspectiva lui Putin, explică Bershidsky.

Organizarea unor noi alegeri reprezintă un scenariu probabil. Kremlinul nu ar fi deranjat de acest lucru; îşi poate permite să aştepte, în opinia acestuia.

Aceasta pare să fie strategia lui Putin şi în cazul Ucrainei. Atât Moldova, cât şi Ucraina trebuie să-şi întărească instituţiile şi să urmeze serios regulile europene, concluzionează editorialistul Bloomberg. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO