Business Internaţional

Alegerile din SUA: UE o vrea pe Kamala Harris la Casa Albă

Alegerile din SUA: UE o vrea pe Kamala Harris la Casa Albă

Autor: Bogdan Cojocaru

01.11.2024, 00:05 157

În Europa de Vest, 69% din ale­gă­tori ar vota pentru candidatul de­mo­crat la preşedinţia SUA Kamala Harris. În Europa de Est, aceasta ar primi doar 46% din voturi, totuşi mai multe decât republicanul Donald Trump, arată sondaje realizate de Novus şi Gallup International în octombrie. 

Harris are cei mai mulţi susţină­tori în Danemarca (85%) şi Finlanda (82%), în timp ce Donald Trump este preferat în Serbia (59%), ţară care nu face parte din UE, şi Ungaria (49%), al cărei guvern cocheta în pe­rioada de boom economic de dinain­te de pandemie cu ideea ieşirii din UE. Cele două state din urmă devin din ce în ce mai autocrate, scrie Deutsche Welle.

„Ar fi cel mai bun lucru dacă domnul Trump câştigă alegerile“, a declarat pentru DW Andras Lazlo, membru din Ungaria al Parlamen­tului European. Lazlo face parte din Fidesz, partidul premierului ungar Viktor Orban, considerat ultimul lider politic din UE prieten al Rusiei. „Americanii caută o schimbare în politicile SUA, s-au săturat de statu quo-ul lor şi doar Trump le poate oferi asta“, a explicat el.

O astfel de schimbare este ne­cesară şi la Bruxelles, adaugă politi­cia­nul naţionalist. „Putem opri esca­ladarea conflictelor nu numai în Ucraina şi Orientul Mijlociu, ci şi în Asia de Sud-Est?“ întreabă el. În opinia sa, doar Trump poate conduce comunitatea globală în această direc­ţie. Este o teorie împărtăşită de mulţi politicieni de extremă dreapta şi naţionalişti – din Olanda şi până în Germania şi Italia. Dar alţii apre­ciază politicile mai previzibile ale Kamalei Harris. „O cunosc bine, cu siguranţă ar fi un preşedinte bun“, a declarat cancelarul german Olaf Scholz într-un interviu televizat. Harris vrea să „păstreze ceea ce este important pentru noi“, a adăugat Scholz, referindu-se la cooperarea transatlantică. Care ar fi reacţia Europei la o victorie Harris?

„Un oftat colectiv de uşurare, absolut“, a spus Steven Blockmans, asociat la Center for European Po­licy Studies din Bruxelles. La urma urmei, ea a fost secundul preşedin­te­lui american Joe Biden timp de patru ani, a explicat el. „În ciuda tuturor discuţiilor din Europa despre crearea unei autonomii strategice mai mari, de fapt dependenţa de SUA a cres­cut, atât în ceea ce priveşte securi­tatea, cât şi energia“.

Statele Unite au jucat, de ase­me­nea, un rol esenţial în ajutarea Ucrai­nei în războiul pornit de Rusia. Iar odată cu decuplarea legăturilor ener­get­ice dintre Europa şi Rusia, aceas­ta a devenit mai dependentă de ex­por­turile de gaze americane către Euro­pa, a remarcat Blockmans.

Mai multe detalii pe www.zf.ro

„Harris dă speranţă oamenilor. Ar fi o victorie masivă ca ea să se alăture forţelor democratice din SUA şi Europa“, a declarat Tineke Strik, membru al Parlamentului European din partea Verzilor olandezi. În schimb, Trump este mai înclinat să cocheteze cu autocraţii lumii şi îi încurajează, a adăugat ea.

 
 
 
ZF Digital Summit 2024