• Leu / EUR4.6639
  • Leu / GBP5.2762
  • Leu / USD4.1179
Business Internaţional

Alegerile intermediare din SUA: Care sunt implicaţiile la nivel economic, comercial şi al pieţelor

Alegerile intermediare din SUA: Care sunt implicaţiile la nivel economic, comercial şi al pieţelor

Autor: Catalina Apostoiu

8 nov 2018 164

În urma alegerilor de mijloc de mandat din SUA, democraţii preiau controlul asupra Camerei Reprezen­tanţilor, în timp ce republicanii îşi întăresc controlul asupra Senatului. Cu un Congres divizat, lui Trump îi va fi mai greu să-şi implementeze poli­ticile, iar pentru că democraţii au avantaj în Camera Reprezentanţilor, relaţiile SUA cu Europa s-ar putea îmbunătăţi.

Rezultatul alegerilor din SUA a fost întâmpinat cu un sentiment de uşurare de pieţele financiare, un sentiment care ar putea însă să nu dureze prea mult însă. „Acţiunile şi obligaţiunile au crescut, în timp ce dolarul american s-a depreciat. Dispariţia nesiguranţei din jurul alegerilor pregăteşte terenul pentru o performanţă solidă a pieţelor financiare până la sfârşitul anului“, a declarat Silvia DallíAngelo, senior economist la Hermes Investment Management, pentru The Guardian.

Aceasta arată că cele mai semnificative consecinţe ale alegerilor privesc peisajul politic intern, un Congres divizat însemnând că preşedintelui îi va fi mai dificil să-şi vadă politicile interne aprobate.

Priorităţile legislative ale demo­cra­ţilor au şanse reduse să schimbe prea mult economia americană, însă democraţii pot stopa sau încetini unele dintre cele mai extreme planuri ale lui Trump.

 

Este posibil ca pieţele să nu reacţioneze puternic pentru că investitorii anticipaseră deja situaţia actuală, scrie Deutsche Welle. Frank Sportolari, preşedinte al Camerei America de Comerţ din Germania, spune că nu ar fi surpins dacă Trump ar găsi o modalitate de a ajunge la o serie de compromisuri cu democraţii.

Problemele legate de buget şi deficit vor reintra în discuţie în con­diţiile în care scena politică devine mai divizată. Trump este aşteptat acum să lucreze cu democraţii la un nou proiect privind infrastructura, în valoare de 1.000-1.500 miliarde dolari, însă vor exista probabil conflicte cu privire la modul de finanţare al acestuia.

În ceea ce priveşte politica monetară, Trump critică Fed-ul, dar banca va continua probabil să majoreze dobânzile.

Congresul divizat va împinge probabil valoarea dolarului în jos pe fondul creţterii continue a deficitului fiscal şi contractării lichidităţii la nivel mondial.

La nivelul politicii americane faţă de China, Loren Puette, director al ChinaAg.ord spune pentru DW că nu va exista o schimbare majoră în sensul relaxării acesteia, războiul comercial dintre cele două ţări urmând să continue.

În ceea ce priveşte politica americanilor faţă de UE, aceasta ar putea înregistra o „îmblânzire“ în urma pierderii de către republicani a majorităţii din Camera Reprezentanţilor.

Pentru pieţele emergente, este prea devreme de evaluat impactul rezultatelor alegerilor din SUA.

Alegerile ar putea fi privite şi ca un referendum cu privire la politicile preşedintelui Trump.

Potrivit MarketWatch, politicile fiscale şi comerciale ale lui Trump nu au primit „scoruri“ ridicate din partea alegătorilor în exit poll-uri.

Newsletter Ziarul Financiar

Înscrie-te la newsletter-ul ZF.ro ca să primeşti zilnic informaţiile de business care contează. Ia decizii în cunoştinţă de cauză!

Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.6639
Diferență: 0,0086
Ieri: 4.6635
Azi: 4.1179
Diferență: -0,2519
Ieri: 4.1283
Azi: 5.2762
Diferență: -0,1722
Ieri: 5.2853
Azi: 4.0856
Diferență: -0,3682
Ieri: 4.1007