• Leu / EUR4.7786
  • Leu / GBP5.7198
  • Leu / USD4.2746
Business Internaţional

Alexander Adamescu, fiul afaceristului Dan Adamescu, a fost reţinut de autorităţile londoneze

Alexander Adamescu, fiul afaceristului Dan Adamescu, a fost reţinut de autorităţile londoneze

Autor: Firuta Flutur, Mediafax

29.03.2018, 15:32 267

În acest moment, instanţa britanică a ridicat cauţiunea de care a beneficiat Alexander Adamescu, iar acesta este reţinut de autorităţile londoneze, potrivit unui comunicat de presă remis MEDIAFAX de firma TNG & Alexander Adamescu.

"În urma unei corespondenţe oficiale între ziarul România Liberă şi Autoritatea Naţională a Penitenciarelor, jurnaliştii români au trimis un Anglia un înscris a cărui autenticitate a fost contestată de Statul Român. Actul se referă la condiţiile de detenţie din penitenciarele din România. Prin urmare, motivul reţinerii este generat de o situaţie care nu i se poate imputa lui Alexander Adamescu şi nici redacţiei România Liberă", se arată în comunicatul de presă remis joi MEDIAFAX.

Potrivit reprezentanţilor lui Alexander Adamescu, în cauză nu a fost deschis un dosar penal, iar fiul lui Dan Adamescu nu este cercetat penal pentru fals, ridicarea cauţiunii fiind decisă ca o măsură preventivă până la lămurirea situaţiei legate de documentul respectiv.

"Alexander Adamescu este încrezător că această suspiciune va fi demontată, având în vedere că înscrisul în cauză a fost depus aşa cum a fost primit din România, de la Autoritatea Naţională a Penitenciarelor. Avem încredere în justiţia britanică că va analiza cu celeritate această chestiune.Timp doi ani, la fiecare termen Statul Român nu a demonstrat că are condiţii pentru cei aflaţi în detenţie", se mai arată în comunicatul de presă transmis.

Pe 25 aprilie 2017, Tribunalul din Londra decisese suspendarea extrădării lui Alexander Adamescu, fiul omului de afaceri Dan Adamescu, odată cu această decizie revocându-se şi măsura controlului judiciar faţă de acesta. Curtea Internaţională de Arbitraj de la Washington a recomandat Tribunalului din Londra să suspende extrădarea lui Alexander Adamescu până la clarificarea anumitor aspecte. Odată cu această decizie, Alexander Adamescu a ieşit de sub controlul judiciar, având, astfel, posibilitatea de a părăsi ţara, a declarat atunci avocatul Pavel Abraham pentru MEDIAFAX.

Extrădarea lui Alexander Adamescu a fost cerută în baza unei acuzaţii de dare de mită împrună cu tatăl său, Dan Adamescu, însă, în acea perioadă, fiul afaceristului nu se mai afla în ţară, a mai susţinut apărătorul. Mandatul european de arestare al lui Alexander Adamescu are la bază un denunţ făcut de un jurist de la una dintre societăţile familiei Adamescu, de la care ar fi sustras suma de 100.000 de euro, potrivit sursei citate.

La solicitarea DNA, Tribunalul Bucureşti a emis, în luna mai 2016, un mandat de arestare preventivă în lipsă pe numele lui Bogdan Alexander Adamescu, fiul omului de afaceri Dan Adamescu, fiind acuzat de dare de mită.

În ordonanţa procurorilor DNA se arată că "în cursul lunilor iunie şi decembrie 2013, inculpatul Adamescu Bogdan Alexander împreună cu tatăl său a remis, prin intermediari, sumele de 15.000 euro respectiv 23.000 lei magistraţilor Stanciu Ion şi Rovenţa Elena, judecători la Tribunalul Bucureşti - Secţia VII Civilă pentru ca în schimb, aceştia să dispună, în dosare privind procedura insolvenţei, soluţii favorabile unora dintre societăţile la care acţionar era Adamescu Grigore Dan".

Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.7786
Diferență: -0,0105
Ieri: 4.7791
Azi: 4.2746
Diferență: -0,4309
Ieri: 4.2931
Azi: 5.7198
Diferență: 0,9584
Ieri: 5.6655
Azi: 4.3448
Diferență: -0,5835
Ieri: 4.3703