Business Internaţional

Aliaţii furioşi ai lui Merkel promit să oprească preluarea puterii Uniunii Europene de către Macron

Împărţirea poziţiilor de forţă în Uniunea Europeană încaieră echipele bunilor prieteni ANGELA MERKER şi EMMANUEL MACRON

Împărţirea poziţiilor de forţă în Uniunea Europeană încaieră echipele bunilor prieteni ANGELA MERKER şi EMMANUEL MACRON

Autor: Mircea Nica

25.06.2019, 22:00 1422

Alianţa Uniunii Europene de centru-dreapta este hotărâtă să îl în­frunte pe preşedintele francez Emmanuel Macron în cursa pentru a numi următorul şef al Comisiei Euro­pene, potrivit unor oficiali de rang înalt citaţi de Bloomberg.

Conservatorii europeni s-au înfuriat în momentul în care Macron şi-a blocat can­didatul la preşedinţia comisiei, Man­fred Weber, la summitul de săp­tămâna tre­cută de la Bruxelles şi sus­pec­tează că încear­că să-i submineze rolul, deşi au câş­tigat cele mai multe locuri în ur­mă­torul parlament al UE, au afirmat ofi­cialii.

Liderii naţionali ai UE sunt res­pon­sa­bili pentru numirea următorului şef al exe­cutivului UE, dar trebuie să găsească un candidat care poate câştiga susţinerea par­lamentului pentru a-şi prelua man­datul. Rezultatul alegerilor UE de luna trecută, prin care atât PPE de centru-dreapta, cât şi socialiştii pierd locuri, în­seam­nă că cel puţin 3 partide vor fi nevoite să instaleze un preşedinte de co­misie. Relaţiile deteriorate dintre Franţa şi Germania cresc mizele viitoarei în­tâl­niri, care va contura agenda blocului pentru următorii cinci ani.

Rezultatul este că cele două părţi devin din ce în ce mai înrădăcinate înain­tea unei întâlniri de summit su­pli­men­tare stabilite pentru această dum­i­nică, iar acest lucru ar putea duce la alte întâr­zieri în numirea altor oficiali UE, inclusiv a unui succesor al şefului Băncii Cen­trale Europene Mario Draghi.

„Până acum am văzut doar pro­pu­neri distrugătoare. Riscăm să intrăm într-o perioadă de gestionare a crizelor. Sper că nimeni nu doreşte să-şi asume acest risc“, a declarat Manfred Weber într-un interviu acordat ziarelor euro­pene.

Oficialii francezi au declarat că nu au intenţia de a propune un candidat în acest moment, deoarece sunt conştienţi de faptul că aceasta ar da PPE o ţintă. Astfel, PPE au afirmat că văd tacticile lui Macron ca parte a unei strategii mai ample de a submina preeminenţa lor în politica europeană. Comentariile sale sarcastice ale şefului Bundesbank Jens Weidmann au fost văzute ca o dovadă suplimentară a neîncrederii lor.

Cancelarul german Angela Merkel, cea­laltă figură cheie, a semnalat săp­tă­mâna trecută că oferta sa ar putea să nu aibă un viitor. Niciunul dintre cei trei can­didaţi care conduc postul, cunos­cut sub numele de Spitzenkan­di­da­ten, nu are majoritatea, iar Merkel a declarat la summitul de la Bruxelles că în acest moment nu vede o schimbare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO