Business Internaţional

„Aliatul” împotriva schimbărilor climatice: Copacul artificial

„Aliatul” împotriva schimbărilor climatice: Copacul...

Autor: Iulian Tenchiu

17.02.2019, 06:00 1521

O rezolvare în lupta cu schimbările climatice ar putea fi reprezentată de fotosinteza artificială, un proces care ar reduce emisiile de dioxid de carbon, la fel ca un arbore, scrie Forumul Economic Mondial.

„Reducerea emisiilor de carbon va reprezenta întotdeauna cea mai ieftină şi atrăgătoare variantă privind această problemă” susţine Matthias May, fizician în cadrul Institutului HZB pentru Combustibilii Solari.

Plantele sunt cel mai bun aliat al omenirii în lupta cu schimbările climatice. Acestea absorb dioxidul de carbon şi îl redirecţionează către arbori. Cu cât se vor planta mai multi copaci, cu atât se va evita mai mult poluarea cu carbon a atmosferei. Din păcate, plantele necesită atât de multă apă şi pământ,  încât oamenii sunt nevoiţi să găsească o altă soluţie, mai scrie Forumul Economic Mondial.

O nouă cercetare realizată de savanţi germani sugerează că fotosinteza artificială ar putea reprezenta o rezolvare. Oamenii de sţiintă insistă ca lumea să investească în tehnologie, care rămâne totuşi prea costisitoare pentru a fi practică.

Fotosinteza artificială imită procesul ce alimentează plantele în mod normal. Ca şi în cazul procesului natural, noua tehnologie utilizează dioxidul de carbon pe post de hrană pentru plante, iar lumina solară ca sursă de energie. Diferenţa dintre cele două procese este că cel artificial creează produse bogate în carbon, în loc de apă pentru frunzele arborilor. Procesul tehnologic se foloseşte de un tip special de celule solare care absorb lumina şi o transmit într-un bazin de dioxid de carbon dizolvat în apă. Astfel, catalizatorii stimulează transformarea chimică din care rezultă oxigen şi un produs secundar bazat pe carbon.

„Oxigenul este apoi eliberat în aer, ca şi în cazul plantelor. Produsul secundar este capturat şi depozitat în câmpurile de petrol epuizate”, notează May împreună cu co-autorul articolului în revista Earth Dynamic System. Mai mult decât atât, oamenii de ştiinţă declară că tehnologia frunzelor artificiale ar putea fi instalată deja in deşert, unde nu există copaci sau ferme care să se ocupe de problema dioxidului de carbon.

Problema principală este că odată cu arderea combustibililor solari, carbonul depozitat se întoarce în atmosferă. Pentru aceasta, May vine cu o nouă soluţie, depozitarea dioxidului în mediul subteran. Astfel se merge pe ideea răcirii din interior a planetei prin depozitarea carbonului, în detrimentul reciclării acestuia.

Fizicianul este optimist în privinţa acestei tehnologii şi a realizărilor ce ar putea fi atinse prin intermediul ei. Preţul investiţiilor rămâne totuşi o problemă de rezolvat în viitor.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO