Business Internaţional

Alimentele continuă să se scumpească

Autor: Livadariu Andreea

03.03.2011, 23:40 37

Preţurile alimentelor au atins un nou record în februarie, iarpreţurile pentru cereale îşi vor continua creşterea în următoareleluni, orezul fiind singurul aliment care mai ţine încă lumeadeparte de o criză alimentară, potrivit Agenţiei pentru Alimente şiAgricultură din cadrul ONU, scrie Bloomberg.

Indicele preţurilor alimentelor, calculat pe baza unui grup de55 de produse, a crescut luna trecută cu 2,2%, până la 236 depuncte, faţă de valoarea de 230 de puncte din ianuarie,reprezentând a opta creştere lunară consecutivă.

Preţul grâului pe bursa de la Chicago a crescut cu 58% înultimele douăsprezece luni, cel al porumbului a crescut cu 87%, întimp ce preţul pentru orez s-a majorat cu numai 6,5%.

Alimentele vor continua să se scumpească în prima jumătate aacestui secol, ca urmare a creşterii populaţiei, a veniturilor totmai mari, a recoltei tot mai scăzute de cereale şi a schimbărilorclimaterice, este de părere Ross Garnaut, consilier guvernamentalpe probleme de climă în Australia.

În consecinţă, este necesar ca producţia de mâncare să ţinăpasul cu cererea şi să se majoreze cu 70% până în anul 2050,întrucât se aşteaptă o creştere a populaţiei globului la 9 miliardede oameni, iar produsele din carne şi cele lactate nu vor puteaface faţă cererii de consum, provenită din creşterea veniturilor.Creşterea preţurilor produselor din carne se explică şi prin faptulcă pentru un kilogram de carne de porc sunt necesare 3,5 kilogramede furaje, potrivit Departamentului american pentruAgricultură.

Cotaţiile laptelui pe bursa de la Chicago au crescut cu 15% lunatrecută, după ce în luna ianuarie acestea au avansat cu 26%. Deasemenea, preţul zahărului brut a crescut anul trecut cu 37%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO