Business Internaţional

Allianz: Daca scapa de divizia bancara cu probleme, actiunile ar avansa cu 25%

01.07.2008, 16:20 15

Investitorii Allianz ar putea obtine din vanzarea Dresdner Bank mai mult decat au obtinut vreodata din achizitionarea acesteia, scrie Bloomberg.
Vanzarea bancii cu sediul in Frankfurt si a diviziei sale de servicii financiare Dresdner Kleinwort ar ridica valoarea actiunilor Allianz cu cel putin 25%, arata Lutz Roehmeyer, manager de fond in cadrul Landesbank Berlin Investment. Cea mai mare companie de asigurari din Europa poarta negocieri in vederea vanzarii sau fuzionarii diviziei bancare, iar analistii anticipeaza ca Dresdner ar putea aduce aproximativ 11 miliarde de dolari (7 miliarde de euro) sau aproximativ jumatate din pretul de preluare.
Dresdner a avut un impact negativ asupra rezultatelor Allianz de cand compania de asigurari a achizitionat-o in schimbul a aproape 21 de miliarde de dolari (13,3 miliarde de euro) in 2001 in scopul cresterii vanzarilor de asigurari prin intermediul filialelor bancare. Creditele neperformante ale Dresdner au reprezentat unul din factorii care au condus in 2002 la prima pierdere anuala a asiguratorului din cel putin ultima jumatate de secol, in timp ce divizia de servicii financiare a realizat operatiuni de writedown (reducere a valorii contabile a activelor) avand legatura cu sectorul subprime de 2,2 miliarde de euro in ultimul an.
"Mai presus de orice, investitorii vor sa vada cum Allianz isi ia la revedere de la Dresdner si in special de la divizia de investment banking", spune Roehmeyer.
Semnele de intrebare privitoare la posibile operatiuni de writedown afecteaza actiunile Allianz, care se tranzactioneaza la de 62 ori castigurile estimate, un multiplu mai scazut decat in cazul Axa si Assicurazioni Generali, cele mai mari doua rivale ale sale din Europa.
"Dresdner este principalul motiv pentru care actiunile Allianz sunt mai ieftine", a declarat Ernst Konrad din cadrul BayernInvest. "Actiunile vor creste in cazul in care Allianz va gasi o solutie cu privire la Dresdner."
CEO-ul Allianz Michael Diekmann a declarat luna trecuta ca se poarta discutii privitoare la o posibila vanzare sau fuzionare a Dresdner. Commerzbank, a doua mare banca a Germaniei, si Lloyds TSB cu sediul in Londra se numara printre companiile care s-au aratat interesate, au declarat surse familiare cu situatia.
Actiunile asiguratorului german au pierdut aproximativ 61% pe bursa din Frankfurt din momentul anuntarii achizitiei Dresdner, pe 1 aprilie 2001, peste scaderea de 47% consemnata de indicele Europe 500 Insurance. Pana acum in acest an, actiunile companiei au inregistrat o scadere de 24%.
Strategia care a dus la achizitionarea Dresdner a fost conceputa de fostul CEO al Allianz, Henning Schulte-Noelle, care a fost inlocuit de Diekmann in 2003 dupa ce tranzactia cu Dresdner si declinul pietelor globale de actiuni au adus companiei o pierdere pe intregul an.
De la preluarea Dresdner, Allianz a eliminat peste 18.000 de locuri de munca din cadrul bancii sau aproximativ 40% din forta sa de munca si credite neperformante in valoare de 48 miliarde de dolari pentru revigorarea profitului.
Totusi, Dresdner a inregistrat o pierdere de 513 milioane de euro pe primul trimestru in urma operatiunilor de writedown din cadrul diviziei de servicii financiare.
"Dresdner a fost cea mai proasta afacere facuta de Allianz", arata Lucio Di Geronimo, analist in cadrul UniCredit. "Pentru Allianz, este esential sa-si reduca participatia din cadrul Dresdner sub 20%, pentru ca in acest caz Dresdner ar fi o investitie normala si Allianz nu ar fi nevoita sa-si asume riscurile acesteia."
Daimler a urmat aceasta cale anul trecut, cand CEO-ul Dieter Zetsche a vandut 80,1% din Chrysler catre firma newyorkeza de private equity Cerberus Capital Management, punand capat detinerii timp de noua ani a producatorului american de automobile. Fostul CEO Juergen Schrempp achizitionase producatorul american de automobile in schimbul a 36 de miliarde de dolari in 1998.
Asiguratorul cu o istorie de 118 ani a anuntat in martie ca intentioneaza sa separe divizia de clienti privati si corporate a Dresdner de restul bancii, ce include Dresdner Kleinwort, o initiativa pe care se asteapta sa o incheie pana la sfarsitul lunii august. Cand a achizitionat Dresdner, Allianz avusese in vedere o listare a bancii de investitii in decurs de cativa ani, a anuntat compania la acea vreme.
Pentru Allianz este de o importanta vitala sa scape de Dresdner Kleinwort si de orice "active toxice" care ar ramane in bilantul sau in cadrul oricarei tranzactii, scria Andras Schaefer, analist in cadrul WestLB, intr-o nota adresata clientilor pe 16 iunie.
Dresdner Kleinwort, condusa de Stefan Jentzsch, a inregistrat o pierdere bruta de 759 mil. euro in 2007, dupa un profit brut de 422 mil. euro cu un an in urma.
"Allianz a avut pana acum posibilitatea de a vinde Dresdner Kleinwort. Faptul ca incearca sa o vanda acum pe fondul crizei pietelor de credit este un semn teribil pentru management", arata Roehmeyer.
Vanzarea Dresdner si a diviziei de servicii financiare ar putea fi dificila, in parte pentru ca Deutsche Post si Citigroup incearca la randul lor sa-si vanda diviziile bancare din Germania, sustin analistii.
Deutsche Post, cel mai mare operator din domeniul serviciilor postale din Europa, si-ar putea vinde pachetul majoritar de actiuni detinut in cadrul Deutsche Postbank, cu peste 14,5 milioane de clienti. Citigroup ia in considerare vanzarea Citibank Privatkunden, lider de piata pe credite de consum in Germania, cu 340 de filiale si aproximativ 3,2 milioane de clienti.
Diviziile de asigurari ale Allianz, cu o contributie de peste 85% la profitul operational in ultimii trei ani, au raportat profit net record in 2007.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO