Business Internaţional

Alphabet pune capăt proiectului Loon: Acoperirea lumii cu baloane de internet nu este viabilă din punct de vedere comercial

Alphabet pune capăt proiectului Loon: Acoperirea lumii...

Autor: Alex Ciutacu

22.01.2021, 08:14 562

Alphabet, compania-mamă a Google, a pus capăt proiectului cunoscut drept „Loon”, un business cu baloane de internet, prin care gigantul îşi dorea să ofere o alternativă la turnurile telecom, potrivit Reuters.

Gigantul Alphabet a anunţat joi că proiectul Loon nu este viabil din punct de vedere comercial.

Început în 2011, proiectul Loon îşi dorea să furnizeze conectivitate în zonele lumii în care construcţia de turnuri telecom este prea scumpă sau complicată. Alphabet îşi dorea să utilizeze baloane de dimensiunea unui teren de tenis pentru a menţine o reţea plutitoare de echipamente, alimentată cu energie solară.

„În timp ce am găsit deschidere la mai mulţi parteneri în drumul nostru, nu am găsit o modalitate de a diminua costul până la punctul în care să putem construi un business sustenabil pe termen lung”, a scris Alastair Westgarth, CEO-ul Loon, într-o postare de blog.

Rich DeVaul, unul dintre fondatorii proiectului care nu mai face parte astăzi din Alphabet, a adăugat că evoluţia cererii pentru conectivitate mobilă a transformat turnurile telecom într-o opţiune mai eficientă din punct de vedere al costurilor, într-un mod în care nu putea fi estimat în urmă cu un deceniu. Astfel, nevoia pentru proiectul Loon s-a diminuat.

Compania avea 200 de angajaţi în 2019. În acelaşi an a atras o investiţie de 125 de milioane de dolari de la compania HAPSMobile, controlată de SoftBank.

Separat de proiectul Loon, mai multe companii finanţate de antreprenori miliardari precum Elon Musk, Richard Branson sau Jeff Bezos caută alternative sustenabile pentru conexiunile de internet, cea mai vehiculată variantă fiind cea a unei reţele de sateliţi poziţionaţi în jurul planetei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO