Business Internaţional

Alstom merge pe urmele Siemens: Este acuzata ca a dat mita pentru contracte

Alstom merge pe urmele Siemens: Este acuzata ca a dat mita pentru contracte

Alstom a construit doua treimi din trenurile de mare viteza din lume

25.08.2008, 18:33 33

O persoana, suspectata de abuz in serviciu, a fost arestata, a anuntat procurorul general al Elvetiei. Ancheta are in centru un fost director din cadrul Alstom Prom din Baden, la vest de Z?rich, cat si mai multe persoane ale caror nume nu au fost facute publice inca.
Patrick Bessy, purtator de cuvant al grupului francez, a confirmat faptul ca operatiunile de perchezitionare au avut loc si a declarat ca un fost director al companiei a fost interogat.
Ancheta nu are legatura cu alte acuzatii formulate la adresa companiei, a declarat procurorul general. Elvetia a solicitat deja ajutorul procurorilor francezi in cadrul anchetei menite sa determine daca grupul cu sediul la Paris a platit sute de milioane de dolari sub forma de mita in scopul castigarii de clienti in Asia si America de Sud in perioada cuprinsa intre anii 1995-2003. Scandalul privitor la acuzatii de dare de mita in care este implicata compania rivala Siemens a cuprins deja 12 tari si a costat compania germana 2 miliarde de dolari anul trecut.
Actiunile Alstom au scazut cu 8,5% in acest an, plasand valoarea companiei la 19 miliarde de euro (28 de miliarde de dolari). Actiunile Siemens au scazut cu 31% in aceeasi perioada.
Alstom a construit doua treimi din trenurile de mare viteza din lume si a furnizat vagoanele de metrou utilizate de navetistii din Paris, Londra, New York si S?o Paolo, Brazilia. Rivalele sale mai mari de pe piata centralelor energetice sunt General Electric si Siemens.
"Conform descoperirilor facute pana acum, alte companii apartinand Alstom Group au facut plati ilegale catre oficiali sau functionari prin intermediul Alstom Prom cu sediul in Baden, plati care in unele cazuri s-au soldat cu acordarea de contracte", a declarat procurorul general.
Peste 50 de ofiteri din cadrul Politiei Federale si mai multi ofiteri francezi de politie au participat la operatiunile de perchezitionare a mai multor birouri apartinand Alstom.
In luna mai, Alstom a anuntat ca va colabora pe deplin cu procurorii francezi in cadrul anchetei in care este implicata, sustinand ca este o victima a coruptiei. Procurorii francezi au lansat o ancheta in luna noiembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO