Business Internaţional

Alungati de pe piata muncii din SUA, americanii isi cauta de lucru in strainatate

19.10.2008, 16:44 34

Prabusirea Wall Street-ului a lasat deja zeci de mii de specialisti americani in sistemul financiar fara loc de munca, iar alte cateva mii ar putea avea aceeasi soarta, scrie The Wall Street Journal.

Criza financiara, o economie slaba si cresterea competitiei pentru locurile de munca disponibile in domeniu ii trimit pe cativa dintre profesionisti peste granite.
Specialistii in recrutare spun ca tot mai multi profesionisti, in special cei din finante, s-au interesat despre oportunitatile de angajare din afara SUA in ultimele luni. Cativa studenti care nu au absolvit inca finantele si cei de la masterat isi reorienteaza cautarile de locuri de munca spre strainatate. Si nu sunt cei care obisnuiesc sa calatoreasca mult aceia care cauta de lucru in afara Statelor Unite. In cateva cazuri, oamenii cu o familie deja intemeiata vor sa smulga din radacini intregul clan pentru linistea pe care o ofera un loc de munca stabil.
Sondajele recente realizate de firma Korn/ Ferry International au confirmat aceasta idee. Unul dintre ele arata ca 53% din cei 438 de chestionati considera ca cele mai mari oportunitati de angajare sunt in statele cu economii aflate in curs de dezvoltare precum Brazilia, Rusia, India si China.
Alt sondaj arata ca 20% din cele 718 persoane intervievate sustin ca este mai probabil sa accepte o functie in strainatate acum, in timpul scaderii activitatii economice, decat in contextul unei economii stabile.
Cu toate ca si celelate piete din afara SUA sunt afectate de raspandirea crizei creditelor, piata locurilor de munca in domeniul financiar de oriunde altundeva nu a fost deteriorata atat de tare precum in New York si in alte centre financiare americane. Angajatorii americani au renuntat la 159.000 de locuri de munca numai in septembrie, iar aceste cifre nu iau in considerare noul val de pierderi de locuri de munca de pe Wall Street.
Specialistii in recrutare sustin ca, desi multe piete mari se vor confrunta cu aceeasi soarta ca si cea din Statele Unite, oportunitatile de angajare pentru specialistii financiari in Asia, Orientul Mijlociu, Europa Centrala si Europa de Est exista inca din plin.
"A fost un fel de goana dupa aur pentru locurile de munca din zone precum Dubai", a declarat Alex Alcott, partener si director al departamentului investment banking din cadrul companiei de cercetare Heidrick&Struggles. Economistul a adaugat si Beijing, Shanghai si Moscova pe lista zonelor cu oportunitati de angajare pentru profesionistii in sistemul financiar.
Robert Olman, presedinte al Alpha Search Advisory Partners, o companie de cercetare din New York, care isi concentreaza activitatile pe fondurile de hedging si pe bancile de investitii, afirma ca nu se asteapta ca piata angajarilor in domeniul financiar sa fie in mod semnificativ mai sanatoasa in SUA pana cel putin in ultimul trimestru din 2009. Pana atunci, oamenii care au posibilitatea sa faca aceasta miscare iau in considerare oportunitatile de angajare din strainatate.
Olman a observat ca interesul pentru angajarile in afara a crescut triplu fata de anul trecut. "Este cumva ironic ca oamenii cauta aceste piete emergente pentru a avea un loc de munca stabil", a adaudat acesta. In iulie, un fost client multimiliardar in dolari, partener la o companie de fonduri de hedging, si-a dat demisia si s-a mutat cu familia in Shanghai in cautarea oportunitatilor de angajare in companiile de investitii strategice.
De asemenea, angajatorii din Europa apeleaza la acei americani care iau in considerare aceasta miscare, chiar daca orasele precum Londra au fost afectate de criza creditelor ipotecare. Ed Moerbe, director la firma de cercetare Stanton Chase International, are acum sapte candidati americani care concureaza pentru postul de COO la o companie industriala si financiara in Danemarca. Anul trecut, au fost doar unul sau doi candidati din SUA. "Sunt dezamagit; nu am mai vazut niciodata oameni atat de doritori sa se mute", a spus Moerbe, care a lucrat in recrutari timp de 20 de ani.
Jay Caron din Indianapolis, care a fost vicepresedinte executiv al unei companii industriale si care a ramas fara loc de munca de la jumatatea lunii august, este unul dintre candidatii care concureaza pentru o pozitie.
Caron, de 37 de ani, are o sotie si doi copii si spune ca intentioneaza sa se mute oriunde primeste o oferta, interna sau in strainatate. Danemarca este o tara atractiva pentru el, deoarece limba engleza este preponderenta, dar si datorita "stabilitatii economice si climatului geopolitic." Destinatiile precum Asia si Orientul Mijlociu sunt insa cele mai populare acum, sustin specialistii in recrutare.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO