Business Internaţional

Amazon aduce tehnologia de recunoaştere facială la un alt nivel. Tehnologia Amazon poate recunoaşte diferite emoţii ale utilizatorilor

Amazon aduce tehnologia de recunoaştere facială la un...

Autor: Iulian Tenchiu

24.08.2019, 22:31 511

Amazon a declarat săptămâna aceasta că softwareul de tehnologie facială pe care l-a dezvoltat poate recunoaşte frica utilizatorului, scrie CNBC.

Rekognition este unul dintre numeroasele servicii cloud ale Amazon Web Services(AWS)  şi poate fi utilizat pentru analizarea facială a unui utilizator sau pentru analizarea şi identificarea unor sentimente ale utilizatorilor, pe baza expresiilor faciale pe care aceştia le afişează. Acest serviciu utilizează inteligenţa artificială pentru a învăţa din datele pe care le prelucrează şi care sunt oferite de diverşi consumatori.

Potrivit declaraţiilor gigantului din e-commerce, tehnologia sa de recunoaştere facială a fost îmbunătăţită, iar acum, pe baza expresiilor faciale sistemul poate identifica sexul, emoţiile dar şi vârsta diverşilor utilizatori.

„Datorită acestei noi versiuni, acurateţea privind identficarea genului unui utilizator a fost îmbunătăţită. În plus, acum putem spune cu precizie sub ce sentiment ni se prezintă utilizatorul. Iniţial în paleta de emoţii care pot fi recunoscute se aflau fericirea, supărarea, dezgustul, calmul şi confuzia, iar acum am adăugat un nou sentiment, frica”, a scris Amazon pe blog.

Experţii în inteligenţă artificială au realizat investiţii impresionate pentru a dezvolta un sistem care să fie capabil să „citească” emoţiile unei persoane pe baza trăsăturilor faciale, a mişicărilor sau a vocii. Printre marile companii care caută să exploreze acest domeniu se numără Microsoft, Affectiva şi Kairos.

Cu toate acestea, anumiţi experţi au atenţionat că în ciuda dovezilor ştiinţifice care susţin că există o legătură între expresiile faciale şi emoţii, tehnologia nu este încă suficient de dezvoltată pentru a spune cu exactitate ce simte utilizatorul.

Mai mult decât atât, tehnologia de recunoaştere facială a stârnit îngrijorări pentru că aceasta ar putea fi folosită pentru supravegherea oamenilor şi din cauza acesteia intimitatea utilizatorilor ar putea fi violată.

AWS susţine că tehnologia pe care a dezvoltat-o va fi destinată organizaţiilor care colaborează cu autorităţile americane, pentru a oferi sprijin în instanţă victimelor unor infracţiuni.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO