Business Internaţional

Ambasada SUA la Chişinău critică decizia Parlamentului privind modificarea sistemului electoral

Ambasada SUA la Chişinău critică decizia Parlamentului...

Autor: Andrei Ionascu

23.07.2017, 15:55 71

"Statele Unite se declară dezamăgite de decizia Parlamentului şi a Guvernului Republicii Moldova, care au ignorat cele mai importante recomandări din partea Comisiei de la Veneţia şi a Oficiului OSCE pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului cu privire la modificarea sistemului electoral. Revizuirea Codului Electoral pune la îndoială obiectivul declarat al Guvernului privind un viitor european şi democratic pentru cetăţenii Republicii Moldova. Vom continua să colaborăm cu toate părţile interesate, inclusiv cu societatea civilă, pentru a face ca viitorul european al Republicii Moldova să devină realitate", se arată într-un comunicat postat pe pagina de Facebook a ambasadei SUA.

Vineri, 20 iulie, proiectul de lege pentru introducerea sistemului electoral mixt a trecut în Parlament, fiind votat de 74 de deputaţi democraţi, socialişti şi popular-europeni.

Procedura de vot prevede că jumătate dintre deputaţi vor fi aleşi pe liste de partid, iar cealaltă jumătate în circumscripţii uninominale. Până acum, toţi cei 101 parlamentari erau aleşi pe liste de partid.

Recent, Comisia Europeană a adoptat o declaraţie în care critică adoptarea sistemului electoral mixt de către Parlamentul Republicii Moldova, întrucât "modificările propuse ridică îngrijorări serioase cu privire la democraţia efectivă în actualul context politic".

Potrivit aceleiaşi declaraţii, modificarea sistemului electoral va fi evaluată şi prin prisma obligaţiilor Republicii Moldova asumate în Acordul de Asociere cu UE şi ca membru al Consiliului Europei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO