Business Internaţional

Ambasadele SUA din Orientul Mijlociu vor fi redeschise, cu excepţia celei din Yemen. Obama: Al-Qaida rămâne o ameninţare

Ambasadele SUA din Orientul Mijlociu vor fi redeschise, cu excepţia celei din Yemen. Obama: Grupările regionale afiliate Al-Qaida continuă să reprezinte o ameninţare (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Autor: Ana Borlescu

10.08.2013, 10:05 75

Statele Unite au anunţat, vineri, redeschiderea duminică a misiunilor diplomatice din Orientul Mijlociu şi Africa închise în urma ameninţărilor Al-Qaida, explicând totuşi că ambasada lor din Yemen va rămâne închisă.

Purtătoarea de cuvânt a departamentului de Stat, Jennifer Psaki, a precizat într-un comunicat că consulatul american din oraşul pakistanez Lahore va rămâne de asemenea închis după ce personalul neesenţial a fost evacuat vineri în urma unor "ameninţări".

Cele 20 de ambasade închise din cauza "ameninţărilor" reţelei extremiste se situează în Orientul Mijlociu şi în Africa, însă cea de la Islamabad nu este inclusă.

Conform Psaki, 18 din cele 19 ambasade şi consulate supuse acestei închideri îşi vor redeschide porţile duminică, prima zi a săptămânii în majoritatea statelor musulmane.

Însă aceasta a declarat că "ambasada noastră de la Sanaa, în Yemen, va rămâne închisă din cauza preocupărilor provocate de un şir de ameninţări privind un eventual atac terorist realizat de Al-Qaida în Peninsula Arabică".

"Consulatul nostru de la Lahore, în Pakistan, care a fost de asemenea închis din cauza unei alte ameninţări, va rămâne şi el închis", a adăugat ea.

Grupările regionale afiliate Al-Qaida rămân periculoase, afirmă Barack Obama

Grupările regionale afiliate Al-Qaida continuă să "reprezinte o ameninţare", a apreciat Barack Obama vineri, apreciind totuşi că nucleul reţelei extremiste a fost "desfiinţat".

Aceste declaraţii, realizate în cursul unei conferinţe de presă la Casa Albă, intervin în timp ce Statele Unite închiseseră în ultimele zile aproximativ 20 de misiuni diplomatice, mai ales în lumea musulmană din cauza riscurilor de atentate Al-Qaida.

"Al-Qaida organizată şi relativ centralizată care ne-a atacat la 11-Septembrie a fost desfiinţată", a declarat Obama, adăugând că comandamentul reţelei "este slăbit şi are capacitate redusă de acţiune".

În schimb, a remarcat preşedintele american, "afiliaţii regionali precum Al-Qaida din Peninsula arabică (Aqpa) continuă să reprezinte o ameninţare".

Membrii lor sunt în măsură să se "năpustească asupra unei ambasade la volanul unei maşini-capcană şi să omoare oameni".

"Aceasta înseamnă că trebuie să dispunem de o strategie care să îi consolideze pe partenerii noştri" pentru ca aceştia să aibă mijloacele de a elimina aceste ameninţări, a continuat Obama.

Vineri, personalul ne-esenţial al consulatului american de la Lahore, al doilea oraş al Pakistanului, a fost evacuat în urma unor "ameninţări specifice".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO