Business Internaţional

Ambasadorul Greciei în România: Medicamentul a fost livrat, terapia s-a sfârşit. Grecia va vedea lumina de la capătul tunelului

Ambasadorul Greciei în România: Medicamentul a fost...

Autor: Cătălina Butan

22.04.2013, 14:02 1851

Primul trimestru al anului 2013 a adus veşti bune de la o serie de indicatori economici pentru Grecia, care ar putea ajunge la sfârşitul acestui an la stabilitate şi în final la creştere economică, consideră ambasadorul elen în România, Grigorios Vassiloconstandakis.

 “Cifrele sunt încurajatoare pentru economia Greciei iar schimbările sunt pozitive. Putem spune că vom vedea lumina de la capătul tunelului la sfârşitul acestui an, respectiv începutul anului viitor. Măsurile de austeritate au fost grele iar grecii au făcut sacrificii mari, însă în urma acestui efort colectiv putem spune că există speranţă pentru Grecia“, a spus Grigorios Vassiloconstandakis, la prima întâlnire cu presa română de la acreditarea sa în funcţia de ambasador de săptămână trecută.

Indicatorii pe care i-a avut în vedere Vassiloconstandakis pentru susţinerea afirmaţiei sale sunt datoria publică, nivelul de solvabilitate dar şi cel de lichiditate, pe care l-a numit „motorul de creştere al sectorului privat”.

“În ultimele şase luni, în special în primul trimestru al acestui an, cifrele privind datoria publică, fiscalitatea s-au îmbunătăţit. Sunt semne pozitive şi pentru solvabilitate şi lichiditate, care vor stimula în special sectorul privat. Toate aceste lucruri, precum şi faptul că Grecia a reuşit să respecte condiţiile impuse de creditorii internaţionali, mă determină să afirm că la sfârşitul anului 2013 vom ajunge la stabilitate şi în final la creştere economică “, a spus Vassiloconstadakis.

Guvernul elen şi creditorii internaţionali au ajuns săptămâna trecută la un acord referitor la condiţiile de furnizare a următoarei tranşe de ajutor, inclusiv în ceea ce priveşte concedierea mai multor mii de angajaţi din sectorul de stat, potrivit Bloomberg.

Potrivit unui comunicat comun al Comisiei Europene, Băncii Centrale Europene (BCE) şi Fondului Monetar Internaţional (FMI), citat de Bloomberg, statele din zona euro ar putea aproba în curând furnizarea Greciei a unei noi tranşe de 2,8 miliarde de euro.

Actualul plan de salvare al Greciei presupune o ţinţă a deficitului primar de 1,5% pentru 2014. Debutul crizei economice mondiale a găsit economia Greciei apăsată de o datorie publică ce acoperea 116% din PIB. Datoria a continuat să crească în anii de criză astfel că la sfârşitul anului 2011 indicatorul a atins vârful de 170,3%. Datoria publică se situa la finalulul anului trecut la nivelul de 156,9% din PIB. Condiţiile impuse de FMI Greciei prevăd reducerea datoriei la 120% din PIB până în 2020, pentru ca aceasta să fie “sustenabilă”.

Ambasadorul mai consideră că actuala criză economică poate fi depăşită doar prin solidaritate între ţările europene iar soluţiile ieşirii din recesiune pot fi găsite numai dacă există un efort comun din partea statelor.

„Medicamentul pentru Grecia a fost livrat, terapia s-a sfârşit. E timpul să vedem aceste cifre încurajatoare şi să încercăm să ieşim din criză“, a mai spus ambasadorul elen.

Grigorios Vassiloconstandakis şi-a prezentat săptămâna trecută scrisoarea de acreditare la palatul Cotroceni, începându-şi astfel mandatul de ambasador al Greciei în România din data de 16 aprilie 2013.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO