Business Internaţional

Ambiţiile Bulgariei de a deveni parte a nucleului UE se lovesc de reticenţa Germaniei, deşi ţara are note bune la disciplină bugetară

Intrarea în spaţiul de liberă trecere Schengen este un trofeu politic râvnit în Bulgaria şi România.

Intrarea în spaţiul de liberă trecere Schengen este un trofeu politic râvnit în Bulgaria şi România.

Autor: Catalina Apostoiu

05.02.2018, 00:05 598

Ministrul bulgar al afacerilor externe: „Alegerea Bulgariei este să facă parte din nucleu. Avem o agendă clară şi o prioritate clară“.

În contextul în care Uniunea Europeană (UE) lasă în urmă mai multe crize şi îşi creionează direcţia pentru viitor, unele state membre descoperă că sunt mai puţin bine-venite decât altele să intre pe acest drum, scrie Bloomberg.

Bulgaria doreşte să devină parte a zonei euro şi a spaţiului Schengen şi întruneşte criteriile pentru ambele obiective. Însă, în fiecare dintre cele două cazuri rezervele manifestate de unele ţări mai bogate din UE încetinesc procesul.

Ţara fostă comunistă, care susţine flancul strategic de sud-est al UE, reprezintă un test pentru eforturile blocului legate de o integrare mai profundă menită să-l ajute să facă faţă unor provocări majore cum ar fi protectţionismul în creştere la nivel mondial şi un alt val de refugiaţi din Orientul Mijlociu şi Africa. Prin consolidarea zonei euro, UE vizează menţinerea unei influenţe economice solide după Brexit.

„Alegerea Bulgariei este să facă parte din nucleu“, declara ministrul bulgar al afacerilor ex­ter­ne Ekaterina Zaharieva într-un interviu re­cent. „Avem o agendă clară şi o prioritate clară.“

Germania, având proaspătă în minte lupta de 10 ani cu criza datoriilor declanşată de Grecia, ţine în frâu aspiraţiile Bulgariei privind aderarea la zona euro, în timp ce Olanda, cu un puternic partid antiimigraţie, şi Franţa, care s-a confruntat cu atacuri teroriste în ultimii ani, se numără printre ţările din UE care ţin sub control orice extindere a spaţiului Schengen, potrivit unor oficiali din Bruxelles, Berlin şi Sofia.

Deşi cancelarul german Angela Merkel declara în iunie anul trecut că doreşte ca Bulgaria să devină parte a zonei euro „cât mai curând posibil“, actualele întârzieri în proces arată cât de greu se transformă declaraţiile politice în realităţi politice în UE, mai ales când vine vorba de aspecte financiare.

„Toate rezervele sunt pur politice“, spune Zsolt Darvas de la think tank-ul Bruegel. „Există standarde duble. Acceptarea Bulgariei ca nou membru al zonei euro nu ar trebui să constituie o problemă. Bulgaria nu va fi o nouă Grecie.“

Bulgaria întruneşte toate criteriile economice. Moneda sa naţională, leva, este deja legată de euro-datoria sa publică se situează cu mult atât sub media zonei euro, cât şi a pragului impus de reglementările UE; iar ţara înregistrează un excedent bugetar.

 

Ţara balcanică excelează de asemenea când vine vorba de condiţiile de aderare la Schengen. Zaharieva spune că ţara este pregătită „de mulţi ani“ să se alăture Schengen şi că „aceste standarde duble nu ar trebui să existe“.

Un alt factor care întârzie aderarea Bulgariei este procesul de evaluare realizat în prezent de BCE. Rezultatele evaluării vor fi publicate în mai.

Unii oficiali spun că temerile privind cât de pregătită este Bulgaria pentru zona euro au legătură cu inflaţia din ţară şi cerinţele incluse în reglementările menite să preîntâmpine o viitoare criză financiară. Alţii atrag atenţia asupra nivelului ridicat al corupţiei din această ţară.

Pe 11 ianuarie, ministrul bulgar de finanţe Vladislav Goranov declara că guvernul intenţionează să solicite până în luna iulie intrarea în mecanismul ERM-2. Acesta a adăugat că guvernul va fi pregătit pentru acest pas chiar şi în lipsa unui semnal din partea zonei euro că acesta ar fi bine-venit, ca modalitate de a forţa o dezbatere despre perspectivele aderării Bulgariei la zona euro.

Preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker nu a putut oferi luna trecută autorităţilor bulgare decât comentarii vag optimiste.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO