Business Internaţional

Amenda record primită de Google ar putea fi prima dintr-o serie de pedepse financiare impuse de UE companiei americane

Amenda record primită de Google ar putea fi prima...

Autor: Catalina Apostoiu

07.07.2017, 00:04 297
Google ar putea primi noi amenzi din partea autorităţilor antitrust euro­pene în acest an în condiţiile în care anchetele privitoare la serviciul de publicitate al companiei, AdSense, şi software-ului pentru telefoane mobile Android se apropie de final, au declarat surse familiare cu cazurile la numai o săptămână după ce Google a fost amen­dat de UE, scrie Bloomberg.

Google, care do­mină piaţa globală de căutare pe internet, a fost sancţionat cu su­ma record de 2,42 miliarde de euro pentru încălcarea normelor antitrust ale Uniunii Europene pentru că a abuzat de poziţia dominantă deţinută pe piaţă de motorul său de căutare, oferind un avantaj ilegal unui alt produs Google, şi anume serviciului său de comparare a preţurilor.

Ambele anchete menţionate mai sus sunt află în stadii avansate, deşi cazul legat de Android ar putea să nu fie încheiat până către sfârşitul acestu an, potrivit surselor citate.

Google, deţinut de Alphabet, re­pre­zintă cea mai importantă ţintă anti­trust a autorităţilor UE, acestea având în desfăşurare anchete pe trei fronturi timp de şapte ani. Margrethe Vestager, comisarul eu­ro­pean pe compe­tiţie, a numit 2017 „anul G“ al său, an în decursul căruia va în­cer­ca să vină cu decizii îm­potriva gigantului ame­rican. Poli­ticienii europeni cer UE să sancţioneze Google, în timp ce criticii americani susţin că auto­rităţile europene iau în mod nedrept în vizor firme americane de succes.

Reuters a anunţat anterior că au­torităţile încearcă să obţină consultanţă specializată în cazul anchetei Android pentru a-şi verifica acest caz, semn că încearcă poate să identifice posibile puncte slabe înainte de a lua o decizie finală.

Vestager a avertizat Google în legătură cu posibile noi amenzi dacă gigantul nu se va opri din a-şi avantaja în mod sistemativ serviciile de comparare a preţurilor în rezultatele generale de căutări pe internet. Google are la dispoziţie timp până în august pentru a opera schimbări care să fie în linie cu cerinţele autorităţilor europene.

Vestager a ameninţat de asemenea cu noi anchete privitoare la serviciile de travel sau localizare.

Google a criticat puternic cazul Android. UE a arătat anul trecut că prin contracte restrictive Google cere în mod incorect producătorilor de telefoane să instaleze aplicaţii Google. Autorităţile au ridicat de asemenea semne de întrebare privitoare la modul în care operatorii telecom sunt plătiţi pentru a instala Google search pe dispozitive.

Google a fost de asemenea acuzată anul trecut de restricţionarea competiţiei pentru publicitate online legat de AdSense. UE a criticat restricţiile incorecte din contractele privitoare la plasarea reclamelor pe website-uri.

Amenzile nu sunt imposibil de evitat. Companiile pot ìcalmaî autorităţile oferind schimbări care adus o soluţionare a problemelor antitrust. Google a încercat să încheie o astfel de înţelegere pentru serviciul de comparare de preţuri în 2012, însă s-a lovit de opoziţia rivalelor, care au protestat pentru a fi nevoite să plătească pentru a apărea în reclamele promovate de Google.

Până pe 21 iunie, Comisia Europeană a impus amenzi cu o valoare totală de 8,472 miliarde de euro companiilor pentru încălcarea legilor antitrust în perioada 2013-2017, potrivit CNBC.

Anul cu cel mai scăzut nivel al amenzilor a fost 2015, cu amenzi de doar 364 milioane de euro, în timp ce cel mai ridicat nivel al amenzilor a fost înregistrat în 2016, de 3,726 miliarde de euro.

Incluzând toţi anii din 1990, volumul total al amenzilor impuse creşte la 26,75 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO