Preşedintele ales american Donald Trump a avertizat aşa-numitele ţări BRICS că le va cere angajamente că nu vor crea o nouă monedă ca alternativă la dolarul american şi a repetat ameninţări de impunere a unui tarif de 100% împotriva lor.
Ţările BRICS sunt printre economiile cu cele mai rapide ritmuri de creştere din secolul 21. Acestea caută să-şi reducă dependenţa de dolarul american, folosit pentru aproape 80% din comerţul mondial, scrie Deutsche Welle.
Majoritatea economiştilor sunt de acord că sistemul financiar dominat de dolar conferă SUA avantaje economice majore. Washingtonul beneficiază de asemenea de influenţă geopolitică enormă de pe urma aşa-numitei dolarizări, incluzând capacitatea de a impune sancţiuni altor ţări şi de a le restricţiona accesul la comerţ şi capital.
Grupul ţărilor BRICS, care s-a extins recent, acuză Washingtonul că transformă dolarul într-o armă pentru ca rivalii să opereze într-un cadru definit de interesele americane. Discuţiile privitoare la o nouă monedă comună s-au intensificat după impunerea de sancţiuni împotriva Rusiei de către Vest, pe fondul că şi alte ţări BRICS ar putea fi luate în vizor.
La summitul din 2023 al grupului, acesta a convenit să studieze posibilitatea creării unei monede comune pentru minimizarea expunerii la riscuri având legătură cu dolarul, deşi liderii BRICS au remarcat că un astfel de efort necesită mai mulţi ani pentru a da roade.
O nouă monedă comună ar reprezenta un efort uriaş pentru grup, presărat cu multe complexităţi din cauza sistemelor politice şi economice diferite ale statelor membre. Este de asemenea puţin probabil ca statele BRICS să vrea într-un final să îmbrăţişeze o monedă ca dolarul sau euro. Opţiunea mai probabilă ar fi crearea unei monede comune utilizate pur pentru comerţ.
Ameninţarea lui Trump este probabil prematură, scrie Deutsche Welle, pentru că propunerea BRICS nu a înregistrat mari progrese. La începutul săptămânii, Africa de Sud a insistat că nu există niciun plan de a crea o monedă BRICS. Ameninţarea ar putea crea acum tensiuni cu aceste economii, care sunt parteneri comerciali cheie ai SUA. Aceasta ar putea isca ameninţări cu măsuri retaliatorii.
Presiunile reînnoite ale lui Trump asupra ţărilor din întreaga lume de a rămâne ancorate la un sistem financiar bazat pe dolarul american sunt o tactică care riscă să aibă efecte nedorite, spun şi observatorii de pe pieţe, potrivit Bloomberg.
Ultima intervenţie a lui Trump riscă să submineze dolarul şi să încurajeze ţările să analizeze căi de a evita moneda americană.
„Dolarul rămâne dominant pentru mai multe motive, însă dacă Trump creşte presiunea asupra BRICS, ar putea accelera depărtarea de dolar“, arată Rodrigo Catril, strateg la National Australia Bank.