Business Internaţional

America lui Trump: Un guvern blocat de aproape trei săptămâni, instituţii cheie care nu mai au bani, un milion de oameni nu şi-au primit salariile şi mii de persoane riscă să fie evacuate în stradă

America lui Trump: Un guvern blocat de aproape trei...

Autor: Alex Ciutacu

08.01.2019, 17:22 1643

Guvernul american este blocat de 18 zile iar discuţiile par să nu ajungă nicăieri.

În ciuda negocierilor zilnice dintre cele două tabere, nici preşedintele Donald Trump, nici democraţii nu renunţă la poziţia lor, iar guvernul rămâne în continuare blocat, potrivit Business Insider.

Blocajul, pe care Trump l-a pornit după ce a refuzat o înţelegere bipartizană de extindere a bugetului înaintea Crăciunului, este aproape de a deveni cea mai lungă perioadă în care instituţii şi programe cheie ale statului funcţionează fără bani sau pe fonduri de urgenţă.

În primul rând, muncitorii federali şi contractorii nu şi-au mai primit banii. Salariile a circa 800.000 de angajaţi federali au fost plătite abia la începutul lui ianuarie pentru luna decembrie, însă dacă guvernul rămâne blocat, aceşti muncitori nu îşi vor primi următorul salariu pe 15 ianuarie.

Aproape 40 de milioane de americani şi-ar putea pierde bonurile de masă. Departamentul pentru Agricultură a transmis că că beneficiile denumite SNAP, acordate populaţiei ca asistenţă alimentară, mai are bani doar pentru luna ianuarie şi o rezervă de 3 miliarde de dolari pentru luna februarie pe care nu ar fi trebuit să o acceseze decât în caz de dezastre. Cu toate acestea, programul costă 4,7 miliarde dolari pe lună.

Americanii care primesc ajutor pentru plata chiriei vor fi evacuaţi. Departamentul de Dezvoltare Urbană a trimis o scrisoare la peste 1.500 de proprietari care au chiriaşi ce beneficiază de asistenţă pentru plata chiriei, cerându-le să nu evacueze oamenii.

Din lipsă de bani, acelaşi Departament a anulat inspecţiile de sănătate şi de siguranţă pentru casele cu venituri mici, încât nu are fonduri să le inspecteze pe toate.

Securitatea din aeroport s-a deteriorat masiv. Muncitori din aeroporturi sună în număr mare la muncă pentru a anunţa că sunt bolnavi sau lipsesc efectiv de la lucru deoarece nu au mai fost plătiţi.

Mai mult, Federaţia pentru Administraţia Aviaţiei susţine că aeroporturile vor deveni mult mai puţin sigure deoarece angajaţii nu mai sunt implicaţi, nemaifind plătiţi în ultima lună.

În plus, milioane de americani care trebuie să îşi primească înapoi o parte din taxele plătite în 2018 şi aşteaptă acei bani, trebuie să mai aştepte, încât instituţiile nu au momentan fonduri pentru aşa ceva.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO