Business Internaţional

America nu scapă aşa de repede de inflaţie: Jerome Powell, guvernatorul băncii centrale a anunţat că dobânzile la dolari vor rămâne ridicate o perioadă mai lungă de timp decât erau previziunile anterioare. În cele 8 minute ale declaraţiilor oficiale pieţele bursiere au scăzut cu 3%

America nu scapă aşa de repede de inflaţie: Jerome...

Autor: Alexandru Nanu

27.08.2022, 09:42 1256

Jerome Powell, preşedintele Rezervei Federale (Fed), instituţia bancară centrală din Statele Unite, a ţinut un discurs de 8 minute în care  a anunţat că dobânzile la dolari vor rămâne ridicate o perioadă mai lungă de timp decât erau previziunile anterioare şi care a dus la scăderea cu 3% a burselor americane, reprezentând circa 80 de miliarde de dolari, scrie Bloomberg.

Ca urmare a discursului preşedintelui Rezervei Federale (Fed), Elon Musk a pierdut 5,5 miliarde de dolari din averea sa. Jeff Bezos a pierdut 6,8 miliarde de dolari, mai mult decât oricine din Indexul miliardariilor realizat de Bloomberg. Averea lui Bill Gates şi a lui Warren Buffett a scăzut cu 2,2 miliarde de dolari, respectiv 2,7 miliarde de dolari, în timp ce a lui Sergey Brin a fost coborâtă sub 100 de miliarde de dolari.

Jerome Powell, în discursul de la forumul anual de politică al Fed din Kansas City,  a reiterat că banca centrală a SUA va continua să majoreze ratele dobânzilor şi probabil că le va menţine ridicate pentru o perioadă pentru a reduce inflaţia.

Indicele S&P 500 a scăzut cu 3,4%, înregistrând cea mai proastă zi de la jumătatea lunii iunie încoace. Indicele Nasdaq 100, care are în componenţă firmeleMicrosoft, Amazon, Tesla şi Alphabet, a scăzut cu peste 4%.

Doar o mică parte din averile miliardar au fost cruţate anul acesta de scăderi. Cei mai bogaţi 500 de oameni din lume au pierdut 1,4 trilioane de dolari în prima jumătate a anului 2022, cea mai mare scădere, înregistrată într-un semestru, pentru cei mai bogaţi oameni de pe planetă.

Însă acţiunile americane au înregistrat în iulie cel mai puternic avans lunar din noiembrie 2020, făcând investitorii să parieze că cel mai rău moment al pieţei s-a încheiat.

Statele Unite au înregistrat o inflaţie de 9,1% în iunie, un record în ultimele patru decenii. În iulie, rata inflaţiei a scăzut uşor, fiind la nivelul de 8,5%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO