Business Internaţional

Americanii anunţă că Biogen a descoperit un tratament pentru Alzheimer, boala secolului 2021, însă tratamentul costă 56.000 de dolari pe an, cu mult peste cele mai ridicate estimări ale analiştilor

Între timp, decizia FDA a trimis acţiunile Biogen la 395 de dolari, în creştere cu 38%

Între timp, decizia FDA a trimis acţiunile Biogen la 395 de dolari, în creştere cu 38%

Autor: Eduard Ivanovici

08.06.2021, 12:45 936

Decizia Biogen de a stabili preţul nou aprobatului tratament pentru Alzheimer la 56.000 de dolari pe an a reaprins dezbaterile cu privire la costurile medicamentelor din Statele Unite, cea mai mare şi profitabilă piaţă medicală din lume, scrie Financial Times.

La scurt timp după ce a obţinut aprobarea autorităţile americane cu privire la cel mai nou medicament pentru Alzheimer din ultimele două decenii, grupul de biotehnologie din Massachusetts a anunţat că preţul va fi cu mult peste cele mai ridicate estimări ale analiştilor. Firma de consultanţă Evercore se aştepta la un preţ de 10.000 de dolari pe an, în timp ce banca elveţiană UBS preconiza că tratamentul ar ajunge la 24.000 de dolari.

Biogen a fost aspru criticat pentru preţul pe care l-a atribut medicamentului, numit aducanumab, în condiţiile în care compania a fost asaltată ani la rândul cu reproşuri privind costurile medicamentelor pentru sclerozele multiple şi atrofia musculară spinală.

Totodată, preţul medicamentului pentru Alzheimer, care va fi vândut sub brandul Aduhelm, a provocat un val de discuţii contradictorii în rândurile doctorilor şi oamenilor de ştiinţă, mulţi dintre ei spunând că nu există nicio dovadă conform căreia tratamentul ar funcţiona.

Michael Carome, directorul grupului de cercetare Public Citizen, a declarat că „aceste costuri suportate de pacienţi şi familiile lor nu sunt justificate de informaţii pe care le ştim până acum despre medicament.”

De asemenea, Carome a atacat Administraţia pentru Alimente şi Medicamente din SUA (FDA) pentru aprobarea medicamentului. Agenţia a oferit undă verde pentru aducanumab în ciuda unei opoziţii puternice din partea unei comisii formate din proprii săi cercetători, folosind un „traseu accelerat” care îi permite să îşi dea acordul pentru anumite medicamente înainte să primească o serie concludentă de date.

Carome spune că aprobarea tratamentului este „una dintre cele mai proaste decizii pe care le-a luat vreodată agenţia” şi „elimină standardele de aprobare a noilor medicamente”.

Între timp, decizia FDA a trimis acţiunile Biogen la 395 de dolari, maximul ultimilor şase ani.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO