Business Internaţional

Americanii anunţă pierderi imense pentru porumb: Ne aşteptăm la cea mai slab randament din ultimii 17 ani

Americanii anunţă pierderi imense pentru porumb: Ne aşteptăm la cea mai slab randament din ultimii 17 ani

Autor: Gabriel Razi

12.08.2012, 18:17 359

Recolta americană de porumb este estimată la 273 milioane de tone, în scădere cu 12,7% faţă de anul anterior, arată raport de producţie pe august al United States Department of Agriculture (USDA), instituţie echivalentă unui Minister al Agriculturii.

Estimările din prezent ale americanilor sunt în scădere cu 17% faţă luna iulie. Ajustarea pe minus este şi a doua consecutivă din acest an după ce în iunie americanii au redus cifrele de producţie cu alte 12%.

"Producţia medie la hectar pentru recolta americană de porumb s-a redus cu 22,6 buşeli (unitate de măsură a volumului echivalent a 36 de litri - n.red.) la 123,4 buseli/acru ca urmare a secetei şi a temperaturilori ridicate. Potrivit acestor estimări, producţia medie la hectar pentru porumb va fi în acest an agricol cea mai slabă începând cu sezonul agricol 1995/1996. Producţia totală de porumb este estimată a fii cea mai slabă începând cu sezonul agricol 2006/2007", notează oficialii americani în raport.

Rapoartele lunare ale USDA sunt un instrument urmărit cu atenţie la nivel mondial atât de traderii de cereale cât şi de producători agricoli. Datele de producţie ale oficialilor americani influenţează direct evoluţiile de pe pieţele internaţionale de mărfuri agricole.

Datele din august arată totuşi că nu numai americanii vor avea o producţie mai mică de porumb având în vedere că şi estimările privind producţia mondială au fost ajustate în jos.

Astfel, recolta mondială de porumb ar urma să coboare în acest an la 849 milioane de tone, estimările de producţie fiind ajustate în jos cu 6% faţă de luna iulie. În anul agricol 2011/2012 producţia mondială de porumb s-a ridicat la 876 milioane de tone.

Pe lângă Statele Unite, din "clubul" pierzătorilor în faţa secetei fac parte şi alte mari pieţe agricole precum Ucraina, Canada sau producătorii din Uniunea Europeană.

Astfel, datele arată că producţia de porumb a Ucrainei se va reduce cu 12,5% la 21 milioane de tone. O scădere uşoară de 2% la 12,7 milioane de tone va fi înregistrată şi de Canada, iar estimările pentru Uniunea Europeană arată că producătorii vor strânge în silozuri 61,5 milioane de tone porumb, recolta aşteptată fiind cu 6% mai mică decât în iulie. Între producătorii din Uniunea Europeană România va avea printre cele mai mari pierderi pentru porumb. Recent, Daniel Botănoiu, secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii, a anunţat că 47% din cele 2,6 milioane de hectare acoperite cu porumb sunt afectate ca urmare a secetei şi a temperaturilor ridicate ce au afectat România în ultimele două luni.

Pe de altă parte, alţi mari producători printre care se numără China, Argentina sau Africa de Sud, au reuşit îşi majoreze recoltele.

China are o producţie estimată de porumb de 200 milioane de tone, în creştere cu 2% faţă de luna anterioară. În anul agricol 2011/2011 producătorii chinezi au strâns 192 milioane de tone de porumb.

În contextul unei recolte de porumb în scădere oficialii americani de la USDA notează că se aşteaptă la preţuri în creştere pentru porumb, evoluţie ce va avea efect în sensul scăderii consumului.

Cotaţia porumbului a crescut pe piaţa din Statele Unite cu 24% la 332 dolari/'tonă într-o singură luna în intervalul iunie-iulie.

Preţurile din prezent reprezintă şi maximul istoric al ultimilor 30 de ani. Cotaţia porumbului a început să crească abrut începând cu luna iunie din 2010, moment în care o tonă de porumb se tranzacţiona pentru 152 dolari/tonă. Evoluţa a fost determinată de decizia Rusiei de a interzice exporturile de cereale ca urmare a calamitării unei părţi însemnate din recoltă.

Tot mai puţin

Evoluţia estimtărilor pentru producţia de porumb făcute de americani în iunie, iulie şi august

Luna Producţie (mil. tone)

Iunie 375

Iulie 329

August 273

Sursa: USDA

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO