Business Internaţional

Americanii aruncă bomba dolarului slab în războiul comercial mondial

Americanii aruncă bomba dolarului slab în războiul...

Autor: Bogdan Cojocaru

26.01.2018, 00:07 5990

Dolarul a coborât ieri la minimul ultimilor trei ani în raport cu un coş alcătuit din cele mai importante valute după ce secretarul Trezoreriei americane Steven Mnuchin a declarat la Davos, spre uimirea directorului general al FMI Christine Lagarde şi a Wall Street-ului, că întâmpină cu braţele deschise dolarul slab.

Dolarul slab face ca exporturile americane să fie mai ieftine şi astfel mai competitive pe piaţa internaţională.

Deprecierea dolarului vine în contextul în care administraţia preşedintelui american Donald Trump a început să pună în practică promisiunile protecţioniste făcute în campanie de Trump suprataxând importurile de maşini de spălat şi de panouri solare.

Tot la Davos, secretarul pentru comerţ al SUA Wilbur Ross a declarat  că Statele Unite vor lupta mai îndârjit să-şi protejeze exportatorii. Din ianuarie anul trecut, când Trump a spus că dolarul este „prea puternic“, moneda americană s-a depreciat cu 10% faţă de un coş valutar. Ieri, preşedintele BCE Mario Draghi a criticat indirect decizia Washingtonului de a încuraja un dolar slab spunând că aceasta nu respectă un acord convenit anul trecut şi că forţează euro să meargă în sus. Euro a urcat ieri la 1,25 de dolari pe unitate, cel mai ridicat nivel din septembrie 2012.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO