Business Internaţional

Americanii au datorii de 1.160 mld. dolari la chinezi

Americanii au datorii de 1.160 mld. dolari la chinezi

Autor: Constanta Catalina Apostoiu

01.03.2011, 23:45 52

Trezoreria americană şi-a revizuit drastic datele privitoare ladeţinerile străine de titluri guvernamentale americane, estimând căChina deţine mai multe titluri de trezorerie decât se consideraseanterior, în timp ce Marea Britanie deţine numai jumătate dinvaloarea estimată, scrie cotidianul Financial Times.

Datele sugerează că temerile privitoare la reducerea de cătreChina a deţinerilor sale în dolari au fost exagerate. Conform luiRichard Gilhooly, strateg în cadrul TD Securities, noile dateînseamnă că 42% din rezervele valutare ale Chinei sunt constituitedin titluri de trezorerie americane, comparativ cu estimareaanterioară de 32%.

Conform cifrelor revizuite, China deţinea titluri de trezorerieamericane în valoare de 1.160 de miliarde de dolari (840 mld. euro)la sfârşitul anului trecut, comparativ cu o estimare anterioarăpublicată cu numai două săptămâni în urmă, ce indica 892 demiliarde de dolari.

Estimarea privitoare la deţinerile Marii Britanii a fost redusăla 272 de miliarde de dolari de la 541 de miliarde de dolari.

Noile cifre indică de asemenea o creştere importantă adeţinerilor de titluri de trezorerie americane de către băncicentrale străine în detrimentul sectorului privat. Băncile centralestrăine deţineau titluri de trezorerie de 3.156 mld. dolari, faţăde o estimare anterioară de 2.800 mld. dolari.

Deţinerile străine de titluri de trezorerie americane au fostrevizuite în creştere la 4.440 de miliarde de dolari, de la 4.373de miliarde de dolari.

Ce vor face americanii dacăChina nu îi mai împrumută?

Noile cifre ar putea tempera temerile privitoare la cererea detitluri de trezorerie odată ce banca centrală americană va punecapăt achiziţiilor de obligaţiuni guvernamentale în iunie.

Chiar şi cu noile cifre, China deţine totuşi uşor mai puţinetitluri guvernamentale americane decât banca centrală americană(Fed) însăşi.

Banca centrală americană deţine în prezent titluri de trezoreriede 1.205 miliarde de dolari, fiind aşteptată să deţină titluri de1.600 de miliarde de dolari până la sfârşitul lunii iunie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO