Business Internaţional

Americanii au mentinut dobanda la 2%, chiar daca inflatia bate la usa

27.06.2008, 19:50 16

Strategii bancii centrale americane (Fed) au mentinut dobanda de referinta la 2% in sedinta din 25 iunie, punand accentul asupra unei cresteri semnificative a riscurilor inflationiste, scrie Bloomberg.
Analistii considera ca banca centrala americana este pusa in fata unei dileme serioase, in conditiile in care institutia se confrunta atat cu aprecierea presiunilor inflationiste, cat si cu o incetinire a ritmului de crestere economica, probleme semnalate si de raportul strategilor Fed, dat publicitatii dupa sedinta de miercuri.
In acelasi timp, spun analistii, Fed nu a semnalat o eventuala majorare a dobanzii de referinta pentru a lasa deschisa orice optiune. Astfel, in cazul in care am asista la o inrautatire a conditiilor de pe piata de creditare si la o deteriorare accentuata a economiei in ansamblu, institutia ar putea recurge chiar si la o reducere a dobanzii de politica monetara.
"Fed a efectuat un pas nesemnificativ in directia majorarii dobanzii", a declarat Stephen Stanley, economist la RBS Greenwich Capital Markets. Bancherii centrali au semnalat ca "nu se asteapta la o inasprire a conditiilor de creditare pe termen scurt", a adaugat el.
Raportul Fed mentioneaza ca rata angajarii se afla pe o panta descendenta, iar pietele financiare raman in continuare "sub presiune", chiar daca riscurile privind cresterea economica au fost temperate intr-o oarecare masura.
O noutate adusa de sedinta Fed este aceea ca strategii institutiei si presedintele Ben Bernanke nu au mai insistat asupra faptului ca inflatia reprezinta un risc considerabil mai mare decat incetinirea ritmului de crestere economica. Acestia au reiterat totusi ideea potrivit careia vor "actiona prin orice mijloace" pentru a promova expansiunea economiei americane.
Analistii sugereaza totusi ca urmatoarea miscare a Fed ar putea consta intr-o majorare a dobanzii de referinta. In favoarea ultimei decizii a Fed s-au exprimat noua dintre strategii institutiei, unul singur - presedintele filialei din Dallas, Richard Fischer - militand pentru o majorare a dobanzii.
"Majorarea dobanzii este inevitabila, in conditiile in care presiunile inflationiste sunt resimtite din ce in ce mai puternic", a declarat Matt King, strateg de investitii la Bell Investment Advisors. "Inflatia reprezinta un risc mai mare decat recesiunea economica", a adaugat el. Totusi, unii economisti spun ca majorarea dobanzii nu ar face altceva decat sa inrautateasca evolutia economiei americane, puternic afectata de criza de pe piata imobiliara. Dupa anuntul Fed, traderii si-au redus estimarile privind o majorare a dobanzii in urmatoarele trei luni. Pariurile potrivit carora Fed va mentine dobanda au urcat pana la 66% din total, fata de numai 10% in ziua anterioara.
"Nu cred ca oficialii Fed iau in calcul o majorare a dobanzii in cadrul urmatoarei sedinte a bancii", a declarat Cary Leahey, economistul-sef al Decision Economics din New York. "Inainte de a inaspri conditiile de creditare se vor gandi ca asistam deja la conditii destul de dificile pe piata financiara", a adaugat acesta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO